PROFESSZIONÁLIS URH TÁVKÖZLÉSI RENDSZEREK

Gyakori kérdések, válaszok

Mit jelent az IP védettség ?

Radio Systems
Radio Systems
2016.07.13 21:15
Mit jelent az IP védettség ?

A hordozható készülékek rohamos elterjedésével egyre többször találkozhatunk a műszaki adatlapok böngészése során az úgynevezett IP kódokkal. De mit is takar ez a misztikus adat ?

Az IP betűszó a Ingress Protection, azaz behatolás elleni védelem rövidítése és a készülékek por és víz elleni védettségére utal. Az IP besorolást az IEC 60529 szabvány írja le, amelyet gyakorlati tesztek alapján határoztak meg. Az első számjegy a szilárd, a második a vízzel szembeni védelemre vonatkozik. A magasabb szám mindkét esetben jobb védettséget jelent.

Az alábbi táblázat az IP számokat foglalja össze, példaként az IP54 jelentése látható.

 

          

  Szilárd idegen testek behatolása ellen   

         

  Víz káros hatású behatolása ellen 

0

(nem védett) esetenként jelölik még "x"-el is

0

(nem védett) esetenként jelölik még "x"-el is

1

>= 50 mm átmérő

1

Függőleges csepegő víz

2

>= 12,5 mm átmérő

2

15°-os csepegő víz

3

>= 2,5 mm átmérő

3

Szórt víz

4

>= 1,0 mm átmérő

4

Fröccsenő víz

5

Por ellen védett

5

Vízsugár

6

Por ellen tömített

6

Erős vízsugár

7

-

7

Időszakos bemerítés

8

-

8

Tartós bemerítés


Az IP kódot természetesen az adóvevő készülékek adatlapjain is megtalálhatjuk.

A hobbi célú adóvevők általában IPX4 besorolással rendelkeznek, azaz por behatolása ellen egyáltalán nem védettek, a nedvesség tekintetében pedig arra kell vigyáznunk, hogy legfeljebb fröccsenő víz érheti ezeket a voki toki készüléket.
Üdítő színfolt ebben a kategóriában a Motorola Talkabout T92 H2O készülék, mely IP67 védettségű, azaz por ellen teljes mértékben tömített és a rövid idejű vízbe merítést is túléli. ( természetesen ettől még hobbi célú voki tokiról beszélünk, munkairányításhoz nem javasoljuk a használatát )

A professzionális kivitelű URH rádióink többsége IP54 védettségű, azaz por ellen védett és a fröccsenő víztől sem jön zavarba. A legtöbb felhasználáshoz tökéletesen elegendő ez a védettségi besorolás, elenyésző számú, beázással szervízbe kerülő készülékről gyorsan kiderül, hogy valami féle folyadékba ejtették...

Azokhoz a kültéri munkákhoz, melyeknél a legvadabb esőben sem "állhat meg az élet" viszont érdemes nagyobb védettségű IP67 védettségű készüléket választani.