PROFESSZIONÁLIS URH TÁVKÖZLÉSI RENDSZEREK

Hírek, érdekességek

Rádió Múzeum: AK-20 rövidhullámú kém rádió

2016.07.26 22:05

Cikkünk egy igazi különlegességről a Mech Labor által gyártott rövidhullámú kém rádióról szól. Különlegesség, ugyanis erről a készülékről cikkünk az első és egyetlen magyar nyelvű ismertető...

 

ak 20 small

 

1976-ot írunk. Magyarországon életbe lép az új KRESZ. Az új honvédelmi törvény a sorkatonai szolgálatot 24 hónapban állapítja meg, és 50-ről 55 évre emelik a hadkötelezettség korhatárát. Befejeződik a KISZ IX. kongresszusa, ismét Maróthy Lászlót választják a KISZ KB első titkárává. Megnyitják az óbudai Flórián Üzletközpontot, a Magyar Televízió pedig először közvetít Formula-1-es versenyt. Tovább szigorítják a szeszes italok árusítását szabályozó 1972-es rendeletet,  - ezen túl munkahelyeken munkaidő előtt és alatt tilos alkoholt árusítani Magyarországon- , a budapesti székhelyű Mechanikai Labor pedig titokban elkezdi az AK-20 rövidhullámú kémrádió gyártását. A vélhetően néhány darabos szériagyártás felhasználói a BM Belbiztonsági szervei voltak ( a hírhedt III/1, III/2 és III/3 osztály... ) de néhány darabot NDK-ba, a Stasi -hoz is elsodort a szél.

 

ak20 case1

 

Az aktatáskában elhelyezett 20W teljesítményű adókészülék a 2MHz-32MHz frekvencia sávban működött, Európán belüli hatótávolságot biztosítva. A működési frekvencia egy számtárcsán volt beállítható 1kHz-es pontossággal. A készülék nagysebességű távíró üzemmódra készült, de szükség esetén kézi billentyűzéssel is lehetet használni. A nagysebességű távíró üzemmódra az egyre fejlettebb lehallgató / bemérő állomások miatt volt szükség, ezért az előzetesen felvett adásanyagot egy beépített kazettás magnetofon játszotta le felgyorsítva. (burst mód).

 

ak20v controls

 

A készülék tápellátása hálózati feszültségről történt, az adó mechanikai kialakítása lehetővé tette, hogy különféle perifériákat - így például baudot géptávírót - lehessen csatlakoztatni hozzá. Ugyancsak egy modul tette lehetővé a 250mW-os adóteljesítményt csökkentését vagy növelését is beállíthatóan 100mW - 20W között.

 

ak20 inside

 

 

Az egész készülékre jellemző volt a moduláris felépítés, gyors cserével könnyítve a javítást. Az alkatrészek kivétel nélkül első osztályú, akkoriban földi halandók számára beszerezhetetlen Texas Instruments stb gyártmányúak voltak. A "táska" tartalmazott egy drót-antenna készletet is, melyet az adó előlapján elhelyzetett segédlet alapján lehetett a használt frekvenciasávra lehangolni.

A fényképekért köszönet illeti meg a holland cryptomuseum.com weboldal készítőit ! A katonai adóvevők, kém felszerelések, titkosító készülékek iránt érdeklődőknek kötelező megtekinteni weboldalukat !