PROFESSZIONÁLIS URH TÁVKÖZLÉSI RENDSZEREK

Blog

25 Watt-os kézi adóvevő

2016.08.10 21:00

Egy 25W adóteljesítményű kézi rádiótól hangos a közösségi média napok óta. Először becsapós üzenetnek gondoltam, esetleg elírásnak, miszerint a gyártó elfelejtette a 2.5 Watt feliratnál kirakni a tizedes pontot ( kínai gyártóknál ilyen apróságok előfordulnak... )

aztán a tizenakárhányadik hír és review video után elkezdtem jobban érdeklődni a ketyere iránt. Irány a gyártói honlap. A tipikus extreme-low-end gyártói weblapon nyoma sincs a nevezett készüléknek, de némelyik -ugyan eltérő típusszámú- adóvevő alatt ott a bűvös 25W felirat. Klikk. Az egyiknél 404 hibaüzenet, a másiknál pedig egy kínai nyelvű készülékismertető. Mivel a kínai nyelvet (is) viszonylag gyengén beszélem, a szöveg bármi lehet.. Például egy április bolondja versike :-)

Sebaj, nézzük meg ezt a különleges rádiót műszaki szemszögből !

A hagyományos mosóporok kézi adóvevők 4W-5W adóteljesítménnyel bírnak. Ennek "limitnek" van néhány műszaki oka. A végfok tranzisztornak vagy FET-nek bele kell, hogy férjen a készülékházba :-). Az 5W körüli (adó)teljesítménynél is már elég combos melegedés tapasztalható, ezt valahogy kezelni ( értsd: hűteni.. ) kell, hogy ne süljön meg a félvezető illetve ne olvadjanak ki a forrasztásai. Akkora akkumulátort illik mellékelni az adóvevőhöz, ami az adáshoz szükséges 1-1.3A áramfelvétel mellett is (5W-ról beszélünk..) valamiféle elfogadható üzemidőt produkál. Az már csak hab a tortán, hogy illik betartani a biztonsági előírásokat, melyek a frekvencia és kisugárzott teljesítmény függvényében egy antenna / emberi test minimum távolságot határoznak meg.

Hogy oldotta meg ezt a Leixen ? A képen is jól látható, hogy egy féltéglával van dolgunk, de a több mint fél kilós súly is sokat sejtet. Tehát hely van bőven..

 

 

A végfok hűtést nagyon praktikusan egy ventillátorral oldották meg. Kézi adóvevőknél némileg szokatlan és zajos megoldás, de valamit valamiért...

Míg a készülék akkumulátorok általában 7.2V-osak (egyre inkább 3.6V-osak!) a gyártó ezt a problémát is egy huszárvágással oldotta meg. A Leixin akkumulátora egy 12.6V-os, 4000mAh-s szörnyeteg. Erre szükség is van, mert adáskor több mint 3.5A-t fogyaszt a kislány.

A biztonsági előírásokat még frappánsabban kezeli a gyártó: nem vesz róluk tudomást :-)

A megengedett (testfelület) sugárzás kiszámítása nem egy könnyed, nyáresti unaloműző tevékenység, a képletben szerepel a pontos frekvencia, az adásidő, annak periódusideje, az antenna nyeresége és sugárzási karakterisztikája, a besugárzott személy testtömege és még egymillió másik paraméter, talán csak az aktuális föld-hold állás hiányzik belőle.. Némileg egyszerűsítve, de ökölszabályként elmondható, hogy egy átlagos felnött fickónak egy 25W-al sugárzó, 0dB-es antennától, picit több mint 40 centiméternyire illik tartózkodnia. Ez persze nem reménytelen vállalkozás, de kicsit kényelmetlen egy kézi rádióba ekkora távolságból kiabálni :-) De az extra hatótávolságért bármit !!


Apropó! Mekkora hatótávolság növekedés is várható így ?

Ismét egy matematikai (ököl)szabály: kétszeres hatótávolság növekedéshez négyszeres adóteljesítmény szükséges. A kézi adóvevőknél megszokott 4W-5W-hoz képest a 25W (ha jól számolom :-) 5-6 szoros növekedés, így az elérhető hatótávolság növekedés picivel több mint kétszeres. Elméletileg, mivel a 400Megás rádióhullámokat elég jól el tudja nyelni vagy vissza tudja verni egy vasbeton épület, híd, erdősáv stb. azaz a hatótávolságnak sokszor ezek szabnak gátat. A másik "probléma" az UHF rádióhullámok terjedésében keresendő. Mivel ezeken a frekvenciákon a rádióhullámok nagyon hasonlóan viselkednek (terjednek) a fényhullámokhoz, - azaz nem követik a föld görbületét - az optikai látótávolság, a rádió horizont jelenti az elméleti (!) maximum hatótávolságot. A rádió horizont elve - bár elég misztikusan hangzik - a Pythagoras tétel ismeretével megérthető illetve kiszámítható. Mivel az antennánk magassága elhanyagolható a földbolygó sugarához képest, egyszerűen szorozzuk meg az antenna magasság gyökét 3.57-el és máris megkapjuk ezt a bűvös adatot kilométerben. Egy kézi rádió antennája körülbelül 1.5 méter magasságban található, egy gyors matekkal kiszámíthatjuk , hogy az elérhető max. távolság 4.4Km... vagyis egy bizonyos adóteljesítmény felett - ami ahhoz szükséges, hogy 4.4Km távolságban értékelhető jelet hozzon létre egy vevőben - ha megszakadunk sem leszünk képesek hatótávolságot növelni az adóteljesítmény változtatásával. Szintén nem elhanyagolható dolog az un. power ballance elv sem. A 25W adóteljesítménynek csak akkor van értelme, ha az ellenállomás is hasonló erőművel rádiózik, ugyanis könnyen előfordulhat, hogy a mi bivalyerős rádiónkat az ellenállomás kiválóan fogja hallani, de az ő szerény 5W-ja nem lesz elég, hogy mi is meghalljuk őt...