Hírek - Érdekességek

A feledés homályában: Mobitex

2016.08.22 21:09

A Mobitex rendszert a '80-as évek elején, Svédországban fejlesztette ki a Televerke Radio nevű cég. 1988-ban az Ericsson kezdett el bábáskodni felette, hamarosan el is indult az országos szolgáltatás. Az elnevezés egy csomag-kapcsolt, kétirányú adatátviteli rádió hálózatot takar, mely (abban az időkben kiemelkedő) 8kb/s sebességgel, transzparens adatátviteli szolgáltatást nyújtott.


Felhasználói elsőként a készenléti szervek valamint a katonai szolgálatok közül kerültek ki, de késöbb a szállítmányozó cégek illetve a terepen dolgozó bányászati és fafeldolgozó vállalkozások is nagy számban használták. Népszerűségének csúcsát a '90-es évek közepén érte el, amikor a BlackBerry illetve Palm VII kézi számítógépekhez illesztve üzenetküldő szolgáltatásokhoz használták őket. Ez idő tájt több mint 30 Mobitex rendszer működött világszerte, számlázásuk az adathívás felépülési díjon (session) felül az átvitt adatmennyiségen alapult (byte alapon !)


 

Talán kevesen tudják, hogy Budapesten is működött Mobitex hálózat. 1994-ben a Westel Rádiótelefon Kft. szakemberei építettek ki egy három bázisállomással üzemelő teszt rendszert. E sorok írója is részt vett a hálózat tesztelésében, mely során mozgó járműből, két Mobidem terminállal, az elküldött illetve visszaérkező adatbyte átviteli idejéből ( egyfajta a "ping" időből ) próbáltuk felhasználói minőség szempontjából értékelni a rendszert.

A pilot sikeresen lezárult, azonban a magyarországi, végleges rendszer nem épült ki, ahogy világszerte is sorra kapcsolták le a Mobitex hálózatokat. Nem véletlenül, ugyanis egy sokkal olcsóbb, jóval gyorsabb (9.2kbit/s...21kbit/s) és nem utolsó sorban nemzetközi barangolásra is alkalmas rendszer, a GSM kopogtatott az ajtókon... A világ utolsó Mobitex rendszere Svédországban, 25 éves működés után, 2012 December 31-én némult el.