Hírek - Érdekességek

Traktorrádió

2016.08.27 21:12

A "traktorrádió" néven elhíresült adóvevő készüléket 1955-ben a Mechanikai Labor munkatársai tervezték, de gyártását a Budapesti Rádiótechnikai Gyárban (leánykori nevén: Vörös Szikra Gyár) kezdték el BRG FM-10 néven. Ez volt a BRG első urh adóvevője, evvel alapozta meg késöbbi profilját.

 

 

A 21db elektroncsövet tartalmazó készülék körülbelül 10W adóteljesítményt biztosított,  44.7MHz-en, 1db rádiócsatornán működött. Talán egyedül traktoron nem használták :-) a termelőszövetkezetek irodái, gépállomásai és nem utolsó sorban a járási pártbizottságok közötti gyors kommunikációt volt hivatott biztosítani.

Napjainkban, a kiépített vezetékes telefonhálózat valamint közel 100%-os mobiltelefon lefedettség mellett is rendszeres igény mutatkozik Ügyfeleink részéről a mezőgazdasági járműveik illetve központi állomásaik közötti kapcsolat kiépítésére.

Ezekben az esetekben az Icom , Kenwood valamint a Motorola VHF sávú mobil készülékeit ajánljuk, melyek üzembiztos, nagy távolságú kommunikációt biztosítanak.

Mind három készülék a teljes VHF sávtartományban ( 140MHz-174MHz) üzemképes, 8 illetve 16 csatornás  mobil adóvevő. Adóteljesítményük akár 25W is lehet. Mobil üzemben közvetlenül a jármű 12V-os akumulátorára csatlakoztathatóak, antennának egy negyed hullámú ( kb 50cm ) vagy 5/8 hullámú ( kb 1.3m ) használatos. Stabil üzemmódban egy 230V / 13.8V , minimum 10A terhelhetőségű tápegység valamint a szükséges hosszúságú koax kábel végén egy tetőantenna ( 1..2 m ) szükségeltetik használatukhoz.