Hírek - Érdekességek

Iskolarádió

2016.08.31 21:18

Ausztrália a hatodik legnagyobb területű ország a Földön, népessége meghaladja a 23 millió főt. Az ország 30 legnépesebb városában kb. 20 millió ember él, míg az ország összes többi részén a további 3 millió fő. Ez utóbbi területeken az együttes népsűrűség alig több mint 1,5 fő/km² (!) , így nem csoda, hogy Ausztrália mindig úttörő megoldásokat keresett a távolságok legyőzésére. Mivel a távoli közösségekben nem volt lehetőség a gyors egészségügyi ellátásra, 1911-ben létre hozták a Royal Flying Doctor Service-t, kiépített telefonhálózat és hálózati feszültség hiányában pedálhajtású adóvevőkkel biztosítva a kommunikációt.

 

Tapasztalataik szerint a gyerekek (már akkor is... ) ügyesebben kezelték a műszaki berendezéseket mint a szüleik :-) , ezért 1946-ban megszületett a School of the Air ötlete, és a Royal Flying Doctors Alice Springs-i bázisáról hamarosan elkezdték sugározni az első tanórákat. Az 1960-as években más államokban illetve területeken is egyre jobban elterjedt ez az oktatási forma, míg 2005-ben már 16 iskolában, több mint 1,5 millió négyzetkilométeren folyt így a tanítás. A nebulók többsége az iskola 200-400 kilométeres körzetében élt, de néhányan több mint 800 kilométerről kapcsolódtak be ílyen módon az oktatásba. A pedálhajtású adóvevőket idővel korszerű(bb), hálózati táplálású rövidhullámú adóvevőkre cserélték.

 

A rövidhullámú felszerelést a gyermekek részére díjmentesen biztosították. Az tanórák naponta fél -egy óra időtartamban kerültek sugárzásra, ezt követően volt lehetőség a tanárokkal és a többi diákkal történő beszélgetésre.


 
A tanulást tankönyvek segítették, a tanárok évente egyszer meglátogatottak minden diákot otthonukban, lehetőséget biztosítva a személyes konzultációra. Nagy hangsúlyt fektettek a közös programokra, évente néhány alkalommal sport táborokat szerveztek a nebulóknak.
A School of the Air "vezeték nélküli iskolák" napjainkban is működnek! Ahogy a pedálhajtású rádiókat leváltotta a rövidhullámú adóvevő, lassan ez utóbbiak is kihalnak, helyüket átveszik a kétirányú műholdas rádiókapcsolatok, melyek nagy sebességű, interaktív, multimédiás tartalommal segítik a tanulást.

Hogy a pedálhajtású / rövidhullámú / műholdas adóvevőn keresztül történű tanulás a világ legpraktikusabb egyben legkényelmesebb edukációs módja avagy kényelmetlen és nem túl hatékony szükségmegoldás, döntse el mindenki saját maga...

Bár e sorok írója évtizedekkel ezelőtt, menthetetlenül megfertőződött rádiózással, mégis úgy gondolja, hogy a csajozós - bulizós iskolai évek nem pótolhatóak semmilyen rádióadóvevővel...