PROFESSZIONÁLIS URH TÁVKÖZLÉSI RENDSZEREK

Blog

2018-as Hytera újdonságok

2018.02.02 20:50


A Hytera "erősen" indította a 2018-as évet, még alig múlt el az év első hónapja, máris 5 új digitális készülékkel, két kézi rádióval, két mobil rádióval és egy hordozható, ad hoc hálózatok kiépítésére alkalmas átjátszóval bővült a gyártó kínálata !Elsőként egy pmr sávon üzemelő digitális ( DMR Tier I szabványú ) kézi adóvevőt a  Hytera BD305LF -et mutatjuk be.Hytera BD305LF

A 48 csatornás készülék analóg vagy digitális üzemmódban működhet. Analóg módban kompatibilis más gyártók (analóg) pmr rádióival, digitális üzemmódra kapcsolva pedig kihasználhatjuk a DMR rádiók fejlett privát-, és csoporthívási funkcióit. Érdemes azt is megemlítenünk a BD305LF kapcsán, hogy digitális adóvevő létére , "analóg áron" vásárolható meg !A gyártó PD4xx készülékcsaládja bővült egy kijelzővel és teljes billentyűzettel ellátott rádióval a Hytera PD485 -el.


A kiviteltől függően VHF vagy UHF sávon üzemelő 128 csatornás készülék erős napsütésben is jól olvasható OLED kijelzőt kapott, analóg, digitális ( DMR Tier II ) vagy kevert üzemmódban használható. Rendelhető gps vevővel illetve Bluetooth modullal ellátott változatban is, ekkor csak a titkosító funkciók hiányoznak belőle a nagyobb kategóriás testvéreihez képest.A Hytera mobil rádió kínálatában eddig két készülék, az MD655 és az MD785 árválkodott. Most bővült itt is a választék, megérkezett a Hytera MD615 illetve Hytera MD625 készülék. Mind kettő az UHF sávon működik, de mivel a gyártói brossúrában VHF sávú változat is szerepel, nem elképzelhetetlen, hogy hamarosan ez irányban is bővül a választék...

 

 

A bekapcsolás pillanatáig kísértetiesen hasonlít egymáshoz a két készülék, de onnantól kezdve már szembe tűnik a különbség. Szó szerint, ugyanis az MD615 kijelzője numerikus, míg az MD625 egy pontmátrix OLED kijelzőt kapott.


 

Cikkünk legvégére maradt a Hytera E-pack100 hordozható átjátszó állomás. Megkockáztatom, hogy nem ez lesz a legnagyobb példányszámban értékesített átjátszó állomásunk ( a kíváncsiak kedvéért eláruljuk, hogy évek óta a Hytera RD625 büszkélkedhet evvel a címmel ) , a gyártó a készenléti szolgálatokat célozta meg evvel a készülékkel. Különlegessége, hogy amellett, hogy nagyteljesítményű hordozható adóvevőként is üzemel, az E-pack100 átjátszó funkcióval is rendelkezik, megnövelve a mentési munkákban résztvevő kézi adóvevők kommunikációs hatótávolságát. Nagyobb kiterjedésű káresemények esetén további E-pack100 egységek is bevethetőek, összesen 32db E-pack100 képes ad hoc (MESH) hálózatot kialakítva egymáshoz kapcsolódni.