Átjátszó rendszer

A rádiójeleket a hullámhosszukkal összemérhető nagyságú (terep)tárgyak jelentősen csillapítják, kedvezőtlen esetben teljesen elnyelik. Mivel a rádiókommunikációs sávok a 2 méteres (VHF) illetve a 70 cm-es (UHF) hullámhosszú sávban találhatóak, könnyen belátható, hogy a hegyek, nagyobb dombok, vasbeton épületek, de akár több sornyi Dexion Salgó polcrendszer is megnehezítheti vagy lehetetlenné teheti a rádiókommunikációt. Ezekben az esetekben átjátszó állomás használata szükséges.
Az átjátszó állomásokat magaslati helyre telepítjük, épületen belüli ellátáshoz világítási vagy gépészeti szintre, gyártelepek ellátásához épület tetőre, nagyobb területek lefedéséhez pedig emeletesház tetejére illetve hegytetőn elhelyezett toronyra. Mivel ezekről a magaslati pontokról az átjátszó állomás az egész ellátandó területre "rálát" rajta keresztül üzembiztos kommunikáció biztosítható.

Az állomás központi eleme az átjátszó, mely kezeli a két frekvencia (felfele irányba vétel illetve lefele irányba adás) egyidejű működését, az átjátszást. Elhelyezése többnyire zárt helyen, rack szekrénybe szerelve történik. Működéséhez 230V-os hálózati feszültségre van szükség. A pontos típus kiválasztása az adott feladathoz történik.

Az átjátszónak a bázisállomás antennához történő csatlakoztatásához egy duplex szűrő-re van szükség. Funkciója, hogy a két műkődési frekvenciát annyira elválassza egymástól, hogy a több Wattos teljesítményű adásjel ne zavarja a mikro-Volt nagyságrendű vételi jeleket. A pontos típus kiválasztása a ferekvenciasáv illetve a vételi környezet függvénye.

Az átjátszó és a bázisállomás antenna között koaxiális antenna kábel-en halad a jel. Cél, hogy minél kevesebb jel "vesszen el" rajta, ezért kis veszteségű típusokat használunk, a hosszúság függvényében.

A bázisállomás antenna felel a rádióhullámok minél nagyobb jelszintű vételéért illetve az adásirányú jel minél jobb hatásfokú kisugárzásáért. Kiválasztási szempont az időjárásálló kivitel, a sávszélesség, a nyereség illetve a kisugárzási szög. Adott feledathoz választjuk, tehát nem a legnagyobb a legjobb :-)

Mint a fentiekből is látszik, egy átjátszóállomás összeállítása során számtalan körülményt szükséges figyelembe venni. A kiépítés pontos költségét emiatt csak helyszíni felmérést követően tudjuk meghatározni, így a következő árak tájékoztató jellegű nettó összegek:

Várható kivitelezési költségek:

- Rendszertechnikai terv elkészítése illetve engedélyeztetése a Hírközlési Hatóságnál:  150.000,-Ft

- Átjátszó állomás (átjátszó, duplex szűrő, rack szekrénybe szerelve, szünetmentes működés kialakításával) : 1.000.000,-Ft

- Antenna, kábelek, szerelvények, szerelési anyagok: 150.000,-Ft

- Kivitelezés (helyszíntől és szükséges kivitelezési munkáktól függően) : 150.000,-Ft -tól.

Várható havi működési költségek: (a Hírközlési Hatóság felé)

Átjátszó állomás havi frekvencia használat díja: 30.000,-Ft - 70.000,-Ft (besugárzott terület nagyságától függ)

Asztali telepített adóvevő (ha van a rendszerben) havi frekvencia használat díja: 10.000,-Ft / készülék

Kézi hordozható illetve gépjármű állomások havi frekvencia használat díja: 100,-Ft / készülék