Hírek - Érdekességek

Az öreg szivar még mindig dolgozik

Radio Systems
Radio Systems
2019.01.06 15:00
Az öreg szivar még mindig dolgozik


A lakihegyi adótorony 314 méteres magasságával Magyarország legmagasabb építménye. Az 1933-as átadása óta a hazai rádiózás ikonikus jelképének tekinthető szerkezetnek nem csak a magassága hanem a története is említésre méltó. 1933 december 2-án Gömbös Gyula ünnepi beszédével kezdte meg munkáját, 120kW-os adójával a kor élvonalába tartozott.


1944 november 30-án a visszavonuló német csapatok a feszítőkábeleit robbantással elvágták, ezért a torony eldőlt és összetört. Újjáépítése 1946 december végére készült el, kezdetben 50kW majd 135kW teljesítménnyel. 1977-ben elkészült a jóval korszerűbb 1MW-os Solti rádióadó, így már csak másodhegedűsként, annak tartalékaként szolgált. Az 1980-as években a szakemberek(?) a lebontása mellett döntöttek, mely szerencsére a társadalmi szervezetek tiltakozásának köszönhetően nem történt meg, így végül az adótornyot ipari műemlékké nyilvánították. 2006-ban az "öreg szivar" átesett egy újabb felújításon és újra üzembe helyezték. Jelenleg egy európai hálózat részeként hosszúhullámon időszinkron jeleket sugároz, melyet az áramszolgáltatók a nappali / éjszakai ellátás váltásához illetve közvilágítás vezérléshez használnak.


Mi pedig, mint vérbeli rádiósok ellenállhatatlan késztetést éreztünk, hogy meghallgassuk ezt az adást..


Némi internetes adatgyűjtés után már pontosan tudható, hogy a HGA22 hívújelű állomás a Europäische Funk-Rundsteuerung (EFR) Teleswitch cég számára végez "bérmunkát", a Mainflingen-ben illetve Burg-ban található adóhálózat harmadik tagjaként 135.6kHz-en géptávíró (RTTY) üzemmódban sugározza az időszinkron jeleket, melyek FSK modulációjú, 340 Hz-es eltolású, 200 bps sebességű kódolt ASCII karakterek.


Nosza, gyorsan kapjunk elő egy rövidhullámú rádióamatőr adó vevőt, ezek vételben általában még üzemelnek ezeken a hosszúhullámokon is ! Antennaként egy néhány méteres drótdarab is megteszi ( az ideálisnak mondható negyedhullámú vertikális antenna az 550 méteres magassága miatt egyenlőre még várat magára :-) és egy gyors frekvencia beállítás után már hallható is az adó tücsök hangja !


Mivel ez a tücsök hang "emberi fogyaztásra nem alkalmas", valahogy dekódolni szükséges a géptávíró jeleket. Erre számtalan pc szoftver létezik, így már csak arra van szükség, hogy egy egyszerű jack-jack kábellel összekössük a rövidhullámú adó vevőnk hangfrekvenciás kimenetét számítógépünk hangkártya bemenetével.

(ez persze nem egy ideális megoldás, kiemelten oda kell figyelni a jelszintekre a túlvezérlés elkerülésére és a galvanikus leválasztás hiányában földhurok, gerjedés stb is előfordulhat, de ideiglenes megoldásként nincs ennél egyszerűbb...)


Miután ráhangoltunk a HGA22 adóra és beállítottuk az RTTY vevő programban a paramétereket már kezdődhet is a dekódolás és a képernyőn megcsodálhatjuk a (számunkra értelmetlen) ASCII karakter áradatot.


Szerencsére akad egy program, mely a nem túl széles körben ismert EFR kódolást is ismeri. (nem utolsó sorban a NATO által használt STANAG kódolást is, így még fogtok erről a programról itt a blog-on hallani.. :-) A Sorcerer egy aprócska, ingyenes windows program mely megszámlálhatatlanul sok kódolást ismert, működik hangkártyáról, I/Q kimenetről valamint RTL-SDR vevőkkel is együtt tud működni. A minden felesleges cicomától mentes programban az ADD DECODER menüpontot kiválasztva kiválasztjuk az FSK dekódolások listáját, ebből pedig az EFR-t és máris láthatóvá válik a konyhakész időszinkron jel, némi vezérlési információkkal fűszerezve: