PROFESSZIONÁLIS URH TÁVKÖZLÉSI RENDSZEREK

Blog

URH adóvevők a Honvédelmi Intézkedési Tervben

2018.01.17 19:32


2018 júniusáig a magyarországi óvodáknak és iskoláknak Honvédelmi Intézkedési Tervet kell készíteniük. A dokumentum alapján minden intézménynek fel kell készülnie egy “esetlegesen bevezetendő különleges jogrendre”, meghatározva feladataikat egy esetleges megelőző védelmi helyzet, terrorveszélyhelyzet, rendkívüli állapot, szükségállapot, vagy váratlan támadás esetére.

Rövid ismertetőnkben szeretnék ezen intézmények vezetőinek egy a "mobiltelefonos világunkban" méltatlanul háttérbe szorult kommunikációs lehetőséget az URH adóvevőket bemutatni, melyek működési módjuknak köszönhetően üzembiztos csoportkommunikációt biztosítanak egy esetleges éles helyzetben vagy a gyakorlatok során, de az intézmény mindennapi működésében / működtetésében is jó szolgálatot tehetnek.Az URH adóvevők, más néven cb rádiók, walkie talkie-k, hasábrádiók.. legfontosabb tulajdonsága, hogy a mobiltelefonoktól eltérően működésükhöz nem szükséges infrastruktura, átjátszótorony stb. A készülékek képesek egymással közvetlenül kommunikálni, mely létfontosságú az éles helyzetekben, amikor a mobilszolgáltatók rendszerei túlterheltek, használhatatlanok.

Az URH adóvevők a mobiltelefonokkal nem,- vagy csak korlátozottan megvalósítható lehetőséget, valósidejű csoportkommunikációt biztosítanak, korlátlan számú felhasználó számára. A készülékek azonnali kapcsolatban állnak egymással, nincs tárcsázási idő, kicsöngés, stb amikor a megszólalni kívánó állomás kezelője megnyomja készülékén az adásgombot, minden tagállomás azonnal hallani fogja az üzenetet.

Hangminőség, hangerő: Az URH adóvevők beépített nagyméretű hangszóróval rendelkeznek, melyek zajos környezetben is jó beszédérthetőséget illetve megfelelő hangerőt biztosítanak.

Hatótávolság: A használt frekvenciasávok vasbeton,- illetve fém szerkezetekre "érzékenyek" ezek tudják leginkább befolyásolni az elérhető hatótávolságot. Általánosságban elmondható, hogy egy szokásos méretű intézmény nem jelent(het) problémát a készülékeknek, mindenesetre vásárlás előtt érdemes a szakkereskedő segítségét kérni, illetve élni a helyszíni készülék kipróbálás lehetőségével hiszen különféle teljesítményű és frekvenciasávú készülékek vannak forgalomban.

Üzemidő: A készülékek üzemideje értelemszerűen a használt akkumulátor kapacitásától és a beszélgetési időtől függ.  A professzionális kivitelű urh adóvevők kivétel nélkül LiIon akkumulátorral és hálózati gyorstöltővel rendelkeznek. Előbbiek általában 12-14 órás üzemidőt biztosítanak 5% adás, 5% vétel, 90% rádiócsend esetén, azaz egy tanítási napot kényelmesen végigüzemelnek, az említett gyorstöltővel pedig 2-3 óra alatt feltölthetőek.

Kivitel: A bevásárlóközpontok polcain vagy az internetes kereskedők árúválasztékában számtalan urh adóvevővel találkozhatunk, mellyek kivétel nélkül szabadidős célú készülékek. Bár hatótávolságuk többnyire elegendő a fenti célokra, kis akkumulátorkapacitásuk ( = korlátozott üzemidő ) , plasztik készülékházuk ( = fizikai behatások és fröccsenő viz elleni védelem hiánya ) illetve egyszerű kivitelű hálózati töltőjük ( = 8-10 órás töltési idő ) nem teszi őket alkalmassá mindennapi használatra. Érdemes professzionális (ipari) kivitelű készülékeket választani erre a célra, melyek  fémvázas erősítésű, IP54 (vagy nagyobb) védettségű készülékházuknak köszönhetően mostoha körülmények között is megbízhatóan működnek, nagy kapacitású LiIon akkumulátorral és gyorstöltővel rendelkeznek.


Cégünk a Radio Systems Global Kft. a vezető készülékgyártók, a Motorola, Kenwood, Icom és Hytera professzionális kivitelű készülékeit, rádiórendszereit forgalmazza. Kérdéseikkel kérjük, forduljanak hozzánk bizalommal !