PROFESSZIONÁLIS URH TÁVKÖZLÉSI RENDSZEREK

Hírek, érdekességek

Új frekvencia kiosztás a pmr446 sávon

Radio Systems
Radio Systems
2019.06.28 22:43
Új frekvencia kiosztás a pmr446 sávon

Új frekvencia kiosztás lépett érvénybe a hazánkban is közkedvelt, engedély- és díjfizetés nélkül használható pmr446 sávú rádiókra vonatkozóan.
A meglévő készülékeket természetesen nem érinti a változás, de új készülék vásárlása esetén már érdemes az új ECC/DEC/(05)01 direktívának megfelelő készüléket választani, hiszen így szélesebb sávrész, azaz több csatorna áll a rendelkezésünkre. Ennek komoly jelentősége a városi használatnál lehet, ahol a tapasztalat szerint igen csak kevésnek bizonyul a rendelkezésre álló 8db rádiócsatorna.

Lássuk csak, pontosan miről van szó !

A PMR446 sávú készülékek úgynevezett harmonizált sávban üzemelnek, szigorúan előírt műszaki paraméterekkel.
Az 1998-ban bevezetett szabványnak megfelelő készülékek a 446.0MHz-446.1MHz közötti UHF sávban, 8 csatornán üzemelnek, szabadon használhatóak a az EU tagállamokban.

A digitális adóvevők elterjedésével, 2005 októberében a 446.1MHz-446.2MHz közötti sávrészt is harmonizált sávnak jelölték ki, ahol kizárólag digitális üzemmódú készülékek üzemelhettek, a digitális üzemmód sávszélességétől függően 8 vagy 16db csatornán.

Az újonnan életbelépett szabályozás lehetővé teszi, hogy az analóg készülékek a “felső sávrészt” is használhassák, így a 12.5KHz-es csatorna lépésközzel inmáron 16db csatorna áll a felhasználók rendelkezésére. Az izgalmas világ 2018.január 1-től várható, amikortól a rendelet értelmében a digitális készülékek használhatják majd az “alsó sávrészt” is, a digitális üzemmódtól függően 16 vagy 32db csatornával, az alábbiak szerint:



A felső sávrész használatához a szabvány az eddigieknél jóval szigorúbb műszaki specifikációt ír elő, emiatt a cikk írásának pillanatában csak a Kenwood és az Icom második generációs ipari kivitelű pmr446 sávú készülékei alkalmasak a kiterjesztett sávrész használatára:    Kenwood TK-3501E Kenwood TK-3401DE Kenwood PKT-23E Icom IC-F29SR2
A korábban vásárolt Icom illetve Kenwood készülékek nem upgrade-elhetőek az új csatornákra. A 2016 szeptembere után gyártott Kenwood rádiók papírdobozán egy “V2” felirat jelzi ennek lehetőségét, azonban érdemes megjegyezni, hogy a visszafelé kompatibilitás érdekében a gyárból újonnan kikerült “V2” készülékek is csak a “régi” 8 csatornán üzemelnek, a megújult gyári programozó szoftverrel lehet a frekvencia tartományukat kiterjeszteni. Az Icom kiterjesztett sávú készüléke a “kettessel kiegészített” (IC-F29SR2) típus számáról ismerhető fel. A két sávrész között az adóvevő tetején található piros gombbal lehet választani, így kétszer 16 memóriahely (beállítás) áll rendelkezésünkre. A “régi” illetve “új” IC-F29SR rádiók csak részlegesen kompatibilisek egymással (a gyárilag beállított ctcss kódok nem azonosak) , ez az új programozó szoftverrel pillanatokon belül orvosolható.

BRÉKING ! A Motorola TLKR-T82 hobbi rádiók is "ismerik" az új pmr csatornákat !