Blog

PoC rádió

Radio Systems
Radio Systems
2019.07.18 21:18
PoC rádió

A PoC betűszó a Push to Talk over Cellular rövidítése, melyet szabad fordításban talán a "walkie talkie szolgáltatás mobiltelefon hálózaton keresztül" ad vissza a legérthetőbben. A neve sincs kínai üzemek és a nagy, több évtizedes tapasztalattal rendelkező készülékgyártók alig több mint egy éve "mozdultak rá" erre a technológiára. Egyszóval igazi újdonság, annyira, hogy még elterjedt neve sincs a nagyvilágban, ezért LTE radio, IP radio, iPTT néven is találkozhatsz velük. A szakmában úgy tűnik a PoC radio elnevezés kezd közös nevező gyanánt elterjedni, hazánkban pedig internet rádió néven keresik Ügyfeleink ezt a technológiát.

Jelenleg két irányvonal figyelhető meg a PoC rádió készülékek között.

Az egyik egy kicsit vastagra sikeredett, jókora hangerőt produkáló előlapi hangszórót, kis méretű, a készülékházból kinyúló antennát és oldalt egy adásgombot tartalmazó mobiltelefon, nagy méretű érintőképernyővel az előlapján.
Előnyük, hogy saját SIM kártya helyezhető beléjük, valamilyen Android Op. rendszer fut rajtuk, így a (PoC) rádiós kommunikáció mellett email olvasásra, navigációs célokra is használható. Hátránya, hogy a nagy méretű kijelző sérülékennyé teszi, az Android rendszer pedig kiváló alkalmat nyújt a felhasználónak, hogy mindenféle hasznos és haszontalan app-ot töltsön rá és akarva vagy akaratlanul elállítsa a kommunikációs paramétereket. Egy szóval professzionális munkahelyi célra nem ajánljuk !

A másik irányvonal egy strapabíró adóvevő házba épített készüléket takar, minimális kezelőszervvel, "bolondbiztos" működéssel. Ezek már a mostoha, ipari körülmények között is megállják a helyüket. Minden esetben a gyártó biztosítja hozzá éves előfizetési díjért a korlátlan beszédhasználatot biztosító SIM kártyát.


Bármelyiket is választod tudni kell, hogy ezek a készülékek a hagyományos adóvevőktől eltérően nem a 160MHz-es illetve 450MHz-es kommunikációs sávokat használják, hanem a mobiltelefon hálózatokra kapcsolódva üzemelnek. Valójában nem is adóvevőkről, hanem - mint írtuk - speciális, adásgombbal ellátott mobiltelefonokról vagy adóvevő készülékházba épített 4G adatmodemekről beszélünk, és mint minden mobiltelefon vagy adatmodem, a PoC rádiók is SIM kártyával és hozzá kapcsolódó előfizetéssel kell hogy rendelkezzenek, amivel a beszélgetések alatt adatkapcsolatot hoznak létre egy távoli szerverrel illetve azon keresztül a beszélgetésben részt vevő többi PoC rádióval.

 

Hogy tovább árnyaljuk a képet, ez az adatátviteli összeköttetés - akkor is, ha kollégánk a szomszédos helységből szól át PoC rádióján keresztül, hogy lefőtt a kávé - egy nyugat-európában ( kevésbé ideális esetben a távolkeleten... ) elhelyezett szerverrel jön létre, egy nyugat-európai ( kevésbé ideális esetben távolkeleti... ) mobilszolgáltató központján keresztül, méghozzá úgy, hogy PoC rádiónk valamelyik magyarországi mobilszolgáltató hálózatában vendégeskedik (roamingol). Persze a végfelhasználóknak a működés műszaki hátterét nem szükséges ismerniük, de avval mindenképpen tisztában kell lenniük, hogy míg a "hagyományos" rádióhálózatoknál a készülék illetve az átjátszó állomás üzembiztos működéséért a kereskedő illetve a az átjátszó rendszert kiépítő cég (általában egy és ugyanaz) vállal felelősséget, addig a PoC rádiók esetében a kereskedő csak a végfelhasználói készülékre vállal jótállást ( mivel az összes többire nincs semmiféle hatással, a (rendszer) üzemeltetés feladatán (és felelősségén) 3-4 cég is "osztozik". A helyzet akkor fordul tragikomédiába, amikor valamilyen okból kifolyólag nem működik a rendszer, és a hiba okát megpróbáljuk megkeresni a magyar mobilszolgáltató, a külföldi mobilszolgáltató valamint a szerver üzemeltetője közötti Bermuda-háromszögben. Félelemre semmi ok, aki az olcsóbb, de fél éve még nem létező szolgáltatót választotta az ne csodálkozzék, ha keddről szerdára virradóra eltűnik a szolgáltató cég ( a PoC rádiók innentől kezdve levélnehezékként funkcionálnak tovább )  vagy fizessen 2-3-szor magasabb havidíjat a Motorola, Icom, Hytera, Entel cégeknek, akiknek a neve önmagában garancia a hosszú távú, megbízható működésre.

Apropó fizetés... Vizsgáljuk meg, hogy kinek és mikor érdemes a "hagyományos" rádiórendszer helyett PoC rádiókat üzemeltetni. Az eltérő technológia, a sok gyártó, a különböző tudású és árú készülékek miatt kicsit olyan, mintha a citromot próbálnánk összehasonlítani az eperrel, de ha kiszámoljuk egy közepes méretű gyártelep rádiós lefedéséhez szükséges, "átlagos" átjátszó rendszer kiépítési és üzemeltetési költségét a gyártelepen üzemelő kézi adóvevők beszerzési költségével megtoldva, majd ezt az egészet összehasonlítjuk az előzőekkel azonos darabszámú PoC rádió beszerzési és üzemeltetési költségével, máris kapunk némi iránymutatást a döntésünkhöz.

Az alábbi árak átlagos, közelítő árak, nem minősülnek ajánlattételnek !

Egy gyártelep rádiós lefedése "hagyományos" rádiórendszerrel, példánkban egy digitális Hytera átjátszóval ( engedélyeztetéssel, kivitelezéssel, "kulcsra készen" ) : 1.200.000,-Ft + ÁFA

15db Hytera digitális kézi adóvevő beszerzési ára: 1.300.000,-Ft + ÁFA

A rendszer éves üzemeltetési költsége (12 (hónap) x 25.000,-Ft + ÁFA frekvencia használati díj ) : 300.000,-Ft

Az induló ( és egyben első éves ) beruházási is üzemeltetési költség mindösszesen:  2.800.000,-Ft + ÁFA

A második évtől kezdődően már csak az üzemeltetési, pontosabban frekvencia használati költséggel azaz évi 300.000,-Ft + ÁFA-val kell számolni.

Amennyiben a példánkban szereplő gyártelepen PoC rádiókkal szeretnék megoldani a kommunikációt, az első éves beruházási és üzemeltetési költség. ( 15db Entel PoC rádió beszerzési költsége, melyben benne foglaltatik 1 éves előfizetési költségük is: 2.400.000,-Ft + áFA

A második évtől kezdődően a 15db PoC rádió éves üzemeltetési költsége (15 db x 50.000,-Ft + ÁFA ) : 750.000,-Ft + ÁFA

A fentiekből némi fejszámolással megállapítható meg, hogy 15db rádió üzemeltetése esetén a 3. év legelejétől, 18db rádió üzemeltetése esetén már a második év kezdetétől (jóval)olcsóbb a "hagyományos" rádióhálózat fenntartása.  10db készülék esetén a fordulat picivel a 3. év kezdetét követően történik meg ( ami még mindig megfontolás tárgya lehet), míg 10 darabnál jóval kevesebb PoC rádió esetén, és/vagy amennyiben az ellátandó terület csak kettő vagy több átjátszóval sugározható be, netalán az országos vagy külföldi használat is elvárás, akkor egyértelműen a PoC rádiók oldalára billen a mérleg.

Amennyiben valakinek a gazdaságossági számítás végén a PoC rádiók kerülnek ki győztesként, már csak azt kell ellenőriznie, hogy a tervezett helyszínen mindenütt megfelelő minőségben és térerővel rendelkezésre áll-e valamelyik hazai mobiltelefon szolgáltató hálózata, illetve a már korábban említett adatátviteli kapcsolat jókora megtett távolságából adódó, néhány másodperces, de időnként akár 7-8 másodpercesre nyúló beszédkésleltetése nem okoz majd problémát a kommunikációban. ( éleslövészet és toronydaru irányításához kérlek semmi esetben ne használj PoC rádiót  ! :-) Ezt követően már meg is rendelheted szaküzletünkben a készülékeket, kb 1-1.5 hetes átfutási időt követően (beszerzés majd aktiválás a nyugat-európai szerveren) máris használható a rendszer.  

Amennyiben a hagyományos rádióhálózat mellett születik döntés, először is vedd fel kollégáinkkal a kapcsolatot, egyeztess időpontot egy helyszíni bejáráshoz, ahol próbasugárzásokkal megkeressük az átjátszó állomás telepítésének ideális helyét. Ezt követheti megrendelésetek, mely az engedélyeztetéssel, beszerzéssel és telepítéssel együtt körülbelül 30 nap elteltével a rendszer átadásával végződik.