PROFESSZIONÁLIS URH TÁVKÖZLÉSI RENDSZEREK

Ipari / üzleti célú adóvevő

A professzionális (ipari) kivitelű kézi adóvevőink az engedélyezett PMR446, VHF illetve UHF frekvenciákon-, internet alapú PoC rádióink pedig a mobilszolgáltatók hálózatán keresztül tartják a kapcsolatot egymással. Strapabíró, IP54 vagy nagyobb védettséget biztosító polikarbonát készülékházuknak, nagy kapacitású LiIon akkumulátoruknak valamint zajos környezetben is jó beszédérthetőséget biztosító előlapi hangszórójuknak köszönhetően ipartelepeken, gyárakban, raktárakban és mostoha körülmények közepette, szabadtéri munkák során is megállják a helyüket.

A megfelelő készülék kiválasztásához összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, melyet ide kattintva olvashatsz el, de természetesen kollégáink is rendelkezésdre állnak elérhetőségeink bármelyikén!

Mi a különbség a VHF, UHF illetve PMR sávú készülékek valamint a PoC rádiók között ?

Az URH sávú adóvevők a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által kijelölt frekvencia tartományokban üzemelhetnek. Jelenleg a VHF illetve UHF sávban vannak beszédkommunikációra kijelölt rádiócsatornák. 

Az URH adóvevők hatótávolságát használatuk helyszíne - pontosabban annak beépítettsége - jelentősen befolyásolja, mivel a vasbeton és fém szerkezetek, épületek, hidak, hegyek vagy akár a nagyobb kiterjedésű facsoportok is az anyaguktól és vastagságuktól függően csillapítják, visszaverik, vagy akár teljesen el is nyelhetik a rádióhullámokat. Emiatt a különböző felhasználási területekhez különböző frekvenciasávú készülékek használatát javasoljuk.

A VHF sávú kézi adóvevők a 140MHz-174MHz közötti frekvenciatartományban üzemelnek. Ezek az 5W adóteljesítményű készülékek a ~2 méteres hullámhosszú frekvenciájuknak köszönhetően jobban terjednek külterületeken, erdőben, mezőn, hegyek között, mivel az itt található tereptárgyak nem okoznak számukra akadályt. Emiatt a VHF sávú készülékeket elsősorban vadásztársaságok, erdőgazdálkodással foglalkozó szervezetek részére, illetve egyéb, lakott területen kívül történő tevékenységekhez ajánljuk. A fentiek ellenére - "történelmi okokból" a VHF sávot használják a Önkéntes Tűzoltóságok és Polgárőrök is.

Az UHF sávú adóvevők a ~70cm hullámhosszú, 400MHz-470MHz közötti frekvenciatartományban működnek. Ennek megfelelően a vastagabb falak, vasbeton illetve fém szerkezetek, a dombok és erdősávok akadályt jelentenek a számukra, mivel anyaguktól és vastagságuktól függően elnyelik vagy visszaverik ezeket a rádióhullámokat. A 4W adóteljesítményű UHF sávú adóvevőket épületen,- illetve telephelyen / gyártelepen belüli kommunikációra ajánljuk, kihasználva azt, hogy a vasbetonról illetve fémszerkezetekből többszörösen visszaverődő, - például egy lépcsőházban emeletről-emeletre, ide-oda visszaverődő - rádióhullámok kíváló rádiós lefedettséget biztosítanak. Az UHF készülékek használatát őrzés-védelmi munkákhoz, logisztikai feladatok ellátásához, gyártó üzemek és karbantartó csoportok kommunikációjának biztosításához javasoljuk.

A PMR sávú adóvevők az UHF sáv egy apró szegmensében, 446.000MHz-446.200MHz között működnek. Ez egy un. harmonizált sáv, ezért a pmr készülékek engedély nélkül használhatóak az EU tagállamokban. A PMR rádiókat is épületen,- illetve telephelyen belüli használatra a legalkalmasabbak, de mivel adóteljesítményük mindössze 0.5W, kisebb hatótávolsággal rendelkeznek a 4W-os UHF rádióknál.

A PMR frekvenciasávban az 1998-as engedélyezését követően 8db rádiócsatorna állt a felhasználók rendelkezésére. Mivel ez sok esetben kevésnek bizonyult, 2005-től kibővítették a rendelkezésre álló frekvencia tartományt, így az engedélyezett pmr frekveciákon üzemelő analóg üzemmódú készülékek esetében a csatornaszám 16db-ra növekedett, digitális készülékek esetében pedig -az üzemmód függvényében- 16db vagy 32db rádiócsatorna áll rendelkezésre.

Internet alapú PoC rádiók

A PoC betűszó az angol PTT over Cellular rövidítése, melyet az "adóvevő szolgáltatás mobiltelefon hálózaton keresztül" szabadfordítás ad vissza a legjobban. A vadonatúj technológiáról internetalapú adóvevő, network radio, IP adóvevő, 4G rádió, LTE adóvevő, GSM rádió illetve SIM kártyás adóvevő néven is hallhattál. A hagyományos adóvevőktől eltérően nem az urh frekvenciasávokat használják működésük során, hanem mobiltelefon szolgáltatók rendszerén, kiépített Wifi hálózaton esetleg műholdakon keresztül kommunikálnak egymással, így ennek köszönhetően a PoC rádióknak a hagyományos URH adóvevőktől eltérően hatótávolságbeli korlátai nincsenek, mindenütt használhatóak, ahol az adott infrastruktura elérhető. 

Használatukhoz mobilinternet előfizetés (SIM kártya) illetve szerver szolgáltatás igénybevétele szükséges.