PROFESSZIONÁLIS URH TÁVKÖZLÉSI RENDSZEREK

Ipari / üzleti célú adóvevő

Professzionális (ipari) kivitelű kézi adóvevőink az engedélyezett VHF, UHF illetve PMR frekvenciákon üzemelnek.

Strapabíró, IP54 vagy nagyobb védettséget biztosító polikarbonát készülékházuknak, nagy kapacitású LiIon akkumulátoruknak valamint zajos környezetben is jó beszédérthetőséget biztosító előlapi hangszórójuknak köszönhetően ipartelepeken, gyárakban, raktárakban és mostoha körülmények közepette, szabadtéri munkák során is megállják a helyüket.

A megfelelő készülék kiválasztásához összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, melyet ide kattintva olvashatsz el, de természetesen kollégáink is rendelkezésdre állnak elérhetőségeink bármelyikén !


75termék112

Motorola DP1400 urh adó vevő

Üzemmód:
analóg
Frekvenciasáv:
VHF vagy UHF
Raktáron
76 000 Ft+ÁFA
75termék112

Mi a különbség a VHF, UHF illetve PMR sávú készülékek között ?

Az URH sávú adóvevők a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által kijelölt frekvencia tartományokban üzemelhetnek. Jelenleg a VHF illetve UHF sávban vannak beszédkommunikációra kijelölt rádiócsatornák. 

Az URH adóvevők hatótávolságát használatuk helyszíne - pontosabban annak beépítettsége - jelentősen befolyásolja, mivel a vasbeton és fém szerkezetek, épületek, hidak, hegyek vagy akár a nagyobb kiterjedésű facsoportok is az anyaguktól és vastagságuktól függően csillapítják, visszaverik, vagy akár teljesen el is nyelhetik a rádióhullámokat. Emiatt a különböző felhasználási területekhez különböző frekvenciasávú készülékek használatát javasoljuk.

A VHF sávú kézi adóvevők a 140MHz-174MHz közötti frekvenciatartományban üzemelnek. Ezek az 5W adóteljesítményű készülékek a ~2 méteres hullámhosszú frekvenciájuknak köszönhetően jobban terjednek külterületeken, erdőben, mezőn, hegyek között, mivel az itt található tereptárgyak nem okoznak számukra akadályt. Emiatt a VHF sávú készülékeket elsősorban vadásztársaságok, erdőgazdálkodással foglalkozó szervezetek részére, illetve egyéb, lakott területen kívül történő tevékenységekhez ajánljuk. A fentiek ellenére - "történelmi okokból" a VHF sávot használják a Önkéntes Tűzoltóságok és Polgárőrök is.

Az UHF sávú adóvevők a ~70cm hullámhosszú, 400MHz-470MHz közötti frekvenciatartományban működnek. Ennek megfelelően a vastagabb falak, vasbeton illetve fém szerkezetek, a dombok és erdősávok akadályt jelentenek a számukra, mivel anyaguktól és vastagságuktól függően elnyelik vagy visszaverik ezeket a rádióhullámokat. A 4W adóteljesítményű UHF sávú adóvevőket épületen,- illetve telephelyen / gyártelepen belüli kommunikációra ajánljuk, kihasználva azt, hogy a vasbetonról illetve fémszerkezetekből többszörösen visszaverődő, - például egy lépcsőházban emeletről-emeletre, ide-oda visszaverődő - rádióhullámok kíváló rádiós lefedettséget biztosítanak. Az UHF készülékek használatát őrzés-védelmi munkákhoz, logisztikai feladatok ellátásához, gyártó üzemek és karbantartó csoportok kommunikációjának biztosításához javasoljuk.

A PMR sávú adóvevők az UHF sáv egy apró szegmensében, 446.000MHz-446.200MHz között működnek. Ez egy un. harmonizált sáv, ezért a pmr készülékek engedély nélkül használhatóak az EU tagállamokban. A PMR rádiókat is épületen,- illetve telephelyen belüli használatra a legalkalmasabbak, de mivel adóteljesítményük mindössze 0.5W, kisebb hatótávolsággal rendelkeznek a 4W-os UHF rádióknál.

A PMR frekvenciasávban az 1998-as engedélyezését követően 8db rádiócsatorna állt a felhasználók rendelkezésére. Mivel ez sok esetben kevésnek bizonyult, 2005-től kibővítették a rendelkezésre álló frekvencia tartományt, így az engedélyezett pmr frekveciákon üzemelő analóg üzemmódú készülékek esetében a csatornaszám 16db-ra növekedett, digitális készülékek esetében pedig -az üzemmód függvényében- 16db vagy 32db rádiócsatorna áll rendelkezésre.  (a csatornakiosztás ide kattintva tekinthető meg)

Analóg vagy digitális ?

A digitális adóvevők ára az elmúlt években "zuhanórepülésbe" kezdett , mára már megközelíti, esetenként eléri a hagyományos analóg adóvevő készülékekét, ezért új rendszer kiépítése vagy meglévő készülékpark bővítése / cseréje esetén érdemes megfontolni a digitális készülékek beszerzését. A digitális adóvevők mind VHF, mind UHF, mind PMR frekvenciákon működő változatban elérhetőek, így minden Ügyfelünk megtalálja a számára legmegfelelőbb típust.

Az alábbiakban összegyűjtöttük a digitális adóvevők előnyeit:

Jobb beszédérthetőség zajos környezetben
a digitális készülékek beszédkódoló elektronikája kiszűri a környezeti (háttér) zajokat, kizárólag csak a beszéd kerül adásba. Ez jelentősen megnöveli a beszédérthetőséget zajos környezetben.

Nagyobb hatótávolság
a digitális készülékek hagyományos analóg társaiknál 10-20%-al nagyobb hatótávolsággal rendelkeznek, mivel hibajavító algoritmusaik még akkor is képesek az átvitt beszédinformáció vételére, mikor analóg rádiókban már érthetetlen a beszéd és csak sistergés hallható.

Hosszabb üzemidő
a digitális készülékek üzemideje körülbelül másfélszerese az analóg adóvevőkhöz képest, mivel az adásuk nem folyamatos, a digitilizált beszédet adatcsomagokban sugározzák ki.

Nagyfokú beszédtitkosítás
a digitális készülékeket átviteli rendszerüknek valamint titkosító algoritmusaiknak köszönhetően egyszerű eszközökkel nem lehet lehallgatni és/vagy megzavarni.

Csoport és egyéni hívások lehetősége
míg az analóg készülékek használatakor egy adott frekvencián "mindenki-mindenkit hall", a digitális készülékekkel több tucat egymástól elkülönített, - egymást nem halló és nem zavaró - beszélgető csoport alakítható ki. Egy készülék egyidejűleg több beszélgetőcsoport tagja is lehet, például egy logisztikai vezető figyelemmel kísérheti a targoncások és az árúkiadók beszélgetéseit, az említett két csoport tagjai kizárólag saját kollégáik rádióforgalmazását hallják. A csoport hívások mellett lehetőség van privát (két adóvevő közötti közvetlen, mások által nem hallható) hívásokra is, a kijelzővel rendelkező készülékeknél a mobiltelefonoknál megszokott telefonkönyv funkcióval. Mivel minden digitális készülékek egyedi azonosítóval rendelkezik, a kijelzővel rendelkező készülékeken az éppen rádióforgalmazó állomás neve megjelenik, beazonosítható.

Szöveges üzenet küldés / fogadás
a kijelzővel illetve billentyűzettel rendelkező digitális készülékek szöveges üzenetek (sms) küldésére illetve fogadására alkalmasak. Segítségével például státusz üzenetek küldésével lehet feladatokat kiadni illetve azok elvégzését visszajelenteni.

Helymeghatározás
a beépített GPS vevővel rendelkező digitális készülékek pozíciója diszpécser számítógépen térképen megjeleníthető, útvonaluk a későbbiekben visszanézhető, az elhangzott beszélgetések visszahallgathatóak.

Szűrés
Üzemmód
Frekvenciasáv
Gyártó
Adóteljesítmény
Extra funkció
Kijelző