PROFESSZIONÁLIS URH TÁVKÖZLÉSI RENDSZEREK

Blog

Bemutatkozik a Motorola új szabadidős adóvevője a TLKR-T82

2017.11.29 21:53


A Motorola 2018 elején mutatja be hazánkban hobbi célú adóvevő készülék családjának legújabb tagját a TLKR-T82 -t. Az a megtiszteltetés ért minket, hogy még a hivatalos bejelentés előtt kipróbálhassuk az új készülékeket.
A Motorolának eddig sem kellett a szomszédba mennie innovatív műszaki megoldásokért, illetve formabontó készülék dizájnokért, így nagy várakozás előzte meg kollégáink körében ezen walkie- talkie-k érkezését. Ezúttal sem kellett csalódnunk, a gyártónak sikerült néhány új „sose látott” funkcióval felvérteznie az új modelleket, a dizájn pedig legkonzervatívabb , ipari készülékeken, illetve hasábrádiókon szocializálódott kollégánknak is tetszett.

A Motorola új készülékei az előzetes információk szerint négy változatban lesznek elérhetőek a szaküzletekben.

Az alapváltozat TLKR-T82 néven, egy fekete / piros papír dobozban fogja a polcokról csábítani a vásárlókat. A készülék szett két IPx2, azaz csepegő víz ellen védett adóvevőt, a hozzájuk tartozó 1-1 darab akkumulátort és ővcsipeszt, valamint 16db, a készülékek megjelölésére alkalmas matricát tartalmaz. Természetesen a hálózati töltő is része a csomagnak, Y kábeles kialakításának köszönhetően egyidejűleg mind két rádió töltését biztosítja.

A TLKR-T82 EXTREME változat a fentieken túl egy elegáns hord-táskát is tartalmaz, a készülékeket az alapváltozatnál védettebb, IPx4, - fröccsenő víz ellen védett - készülékházzal látták el. A készülékcsomagnak 2db headset is a része, mely szabad kezes-, illetve diszkrét adóvevő használatot tesz lehetővé.

A TLKR-T82 EXTREME RSM változat a headset-ek helyett az adóvevőkhöz csatlakoztatható külső hangszóró-mikrofonokat tartalmaz. ( RSM = Remote Speaker-Microphone ) A gallérra vagy kabát hajtókára csíptethető hangszóró-mikrofonok a headset-ekkel ellentétben nem alkalmasak szabad kezes üzemmódra és használatuk is minden, csak nem diszkrét… A fülhöz közel elhelyezett, nagy hangerőt biztosító, adásgombot is tartalmazó mikrofonként funkcionáló tartozékok zajos környezetben biztosítanak jó beszédérthetőséget.

A TLKR-T82 EXTREME QUAD egy olyan -extreme hosszú típusnévvel megáldott – változatot takar, mely valószínűleg az örök érvényű, többet – olcsóbban marketing elv alapján született meg a Motorola értékesítési szakembereinek a fejében. A szett nem más mint 2db TLKR-T82 EXTREME csomag tartalma egy hord-táskába gondosan elhelyezve, azaz 4db adóvevőt, 4db akkumulátort, 4db ővcsipeszt, 4db headset-et és 2db Y-kábeles töltőt találunk benne.


A gyártó az alábbi funkciókat emeli ki prospektusában:


16 csatorna és 121 szelektívhívó kód.

TIZENHAT CSATORNA ! Talán ez a legnagyobb újdonsága a T82-es készülékeknek. A 2017 január 1-től érvényes ECC/DEC/(05)01 direktívának köszönhetően az eddigi 8 csatorna helyett már 16 csatornán használhatóak a pmr446 szabványú készülékek. A cikk írásának időpontjában csak a japán Icom illetve Kenwood cég mutatott be tizenhat csatornás adóvevőket, mind ketten a professzionális kivitelű pmr446 készülékeiket bővítették evvel a lehetőséggel. A hobbi célú készülékek közül a Motorola TLKR-T82 az első fecske. A plusz 8db csatorna előnyeit a nagyobb városokban élő felhasználók fogják élvezni, ugyanis ezeken a helyszíneken általában kevésnek bizonyul a 8db csatorna. A szelektív hívó kódok használatával a nemkívánatos „idegen” állomások forgalmazása ugyan kiszűrhető, de mivel mindannyian ugyan azt a fizikai rádiócsatornát használják, az együttélés eredménye interferencia lesz, mely rossz minőségű beszédátvitelben, illetve jelentős hatótávolság csökkenésben mutatkozik meg.
Már az új készülékekkel végzett első kísérleteink is azt mutatták, hogy a kiegészítő csatornákat használva, még a rádiófrekvenciásan rendkívül erősen „szennyezett” Budapesten is megtáltosodtak a készülékek. A 16 csatornás készülékek elterjedését követően, idővel, természetesen megszűnik ez a lépés előny, de mivel munkánk során gyakran találkozunk 2-3 éves, még a gyári alaphelyzetben (!) használt készülékekkel, jól látható, hogy a felhasználók többsége a bekapcsoló gomb / hangerőszabályzó / adásgomb szentháromságon kívül nem igen használja ki a rádiók által biztosított lehetőségeket, így vélhetően még hosszú évekig rádiózhatunk az új, üres csatornákon.

Rejtett kijelző

Az adóvevő előlapja mögé rejtett, azon átvilágító LED (?) kijelző egyszerre biztosít elegáns és trendi megjelenést a készüléknek. Valószínűleg a megjelenítő magas áramfogyasztása miatt a gombnyomásokat követően csak néhány másodpercig láthatóak a megjelenített adatok, így a bekapcsolt állapotot is csak egy villogó pontocska jelzi.
A kijelző adás közben is kikapcsol néhány másodperc múlva, ez némileg zavaró lehet, hiszen a beszéd végén, a szájunk elől a készüléket elvéve egy „vak kijelző” fogad azt az érzetet kelltve, hogy nem nyomtuk eléggé az adásgombot, nem ment ki az adásunk...

A kijelző alatt találjuk meg a csatornaváltáshoz, illetve egyéb beállításokhoz használatos gombokat. A készülék formatervezői itt is mertek nagyot álmodni, a megszokott
kör alakú vagy ovális nyomógombok helyett az adott funkció ikonjait formázzák meg a kezelőszervek, ami egyedi megjelenést biztosít és a feliratozást is szükségtelenné teszi. Az aprócska hangjegy,- lakat stb alakú gombok első látásra nem tűntek túl meggyőzőnek és strapabírónak, de a gyakorlat azt mutatja, hogy üzembiztosan működnek.Zseblámpa funkció

A készülék tetején egy erős fényű, fehér LED -et helyezett el a gyártó, mely aktiválása után zseblámpa funkcióval ruházza fel az adóvevőt. Sajnos a mobiltelefonoknál megszokott fényerőt nem sikerült vele elérni, de éjszakai kulcslyukba beletaláláshoz segítséget nyújthat, ha már kéznél van.

Párosítás funkció

Aki a Bluetooth eszközöknél megszokott párosítás funkcióra számított, csalódni fog. A Motorola TLKR-T82 párosítás funkciója egy készülékcsoport gyors összehangolására, vagyis azonos csatornára és szelektív hívó kódra programozására használható. A funkció használatához ki kell választanunk egy „mester rádiót”, melynek beállításait át szeretnénk másolni a többi készülékre, kicsit bűvészkedni az erre kijelölt nyomógombokkal és pár másodperc múlva az új beállítással üzemelnek a készülékek. Bár a hobbi készülékek használata során nagyon ritkán szembesülünk avval a problémával, hogy több készüléket kell terepen, gyorsan közös frekvenciára és szelektívkódra állítani, a TLKR-T82 készülék ezt frappánsan megoldja helyettünk.

 

Kettős tápellátás, USB töltő

Bár a T82 walkie talkie készülékeknek alaptartozéka a NiMh akkumulátor pakk, szükség esetén alkáli elemekről is üzemeltethetőek a rádiók. Ez nagyobb túrákon lehet hasznos, ahol nincs minden sarkon hálózati csatlakozó a töltéshez ( vagy nem érünk rá 8 órát várni, mire feltöltődik az akku )


USB töltő

A készülék oldalán egy szokványos microUSB csatlakozó található, ezen keresztül lehet tölteni az adóvevők akkumulátorát. Sajnos a mobiltelefonoknál megszokott 2-3 órás töltési idő itt nem játszik, a T82 adóvevők töltője „lassú töltő” , a töltési idő 8-10óra is lehet.

Sajnos az adóvevők kézikönyve nem tér ki arra az „apróságra” , hogy a töltőn felejtve túltölthető-e az akkumulátor. A kijelzőn a töltés állapotot az akkumulátor ikon vonalkáinak mozgása jelzi, feltöltött állapotban az összes pálcika világít, ebből valószínűsíthetően érzékeli a feltöltött állapotot, de hogy ilyenkor csepptöltésre kapcsol-e a készülék, valószínűleg örök rejtély marad…
A készülék egyik gyenge pontja a töltőcsatlakozót védő műanyag fülecske, mely 10-15 töltés után már nem marad a helyén , hanem lifegve beleakad mindenbe. Reméljük hamarosan kijavítják ezt a hibát.

Szabadkezes működés

Az összes Motorola TLKR készülékhez hasonlóan a T82 is képes a VOX ( szabadkezes ) adásra.
Ennek érzékenység néhány fokozatban, menüből állítható. Általában ezt nem túl egyszerű pár fokozatban beállítani, vagy minden apró hangra adásra kapcsolnak a vox képes rádiók, vagy torkunk szakadtából kell ordítani, hogy feléledjen, de a T82-ben ez elég jól sikerült, talán az adásra kapcsolás idejét (gyorsaságát) lehetne még kicsit faragni...