Új jelszó kérése
 
Hírek - Érdekességek

Új frekvencia kiosztás a pmr446 sávon

2017.04.13 12:31

Új frekvencia kiosztás lépett érvénybe a hazánkban is közkedvelt, engedély- és díjfizetés nélkül használható pmr446 sávú rádiókra vonatkozóan.
A meglévő készülékeket természetesen nem érinti a változás, de új készülék vásárlása esetén már érdemes az új ECC/DEC/(05)01 direktívának megfelelő készüléket választani, hiszen így szélesebb sávrész, azaz több csatorna áll a rendelkezésünkre. Ennek komoly jelentősége a városi használatnál lehet, ahol a tapasztalat szerint igen csak kevésnek bizonyul a rendelkezésre álló 8db rádiócsatorna.

Lássuk csak, pontosan miről van szó !

A PMR446 sávú készülékek úgynevezett harmonizált sávban üzemelnek, szigorúan előírt műszaki paraméterekkel.
Az 1998-ban bevezetett szabványnak megfelelő készülékek a 446.0MHz-446.1MHz közötti UHF sávban, 8 csatornán üzemelnek, szabadon használhatóak a az EU tagállamokban.

A digitális adóvevők elterjedésével, 2005 októberében a 446.1MHz-446.2MHz közötti sávrészt is harmonizált sávnak jelölték ki, ahol kizárólag digitális üzemmódú készülékek üzemelhettek, a digitális üzemmód sávszélességétől függően 8 vagy 16db csatornán.

Az újonnan életbelépett szabályozás lehetővé teszi, hogy az analóg készülékek a "felső sávrészt" is használhassák, így a 12.5KHz-es csatorna lépésközzel inmáron 16db csatorna áll a felhasználók rendelkezésére. Az izgalmas világ 2018.január 1-től várható, amikortól a rendelet értelmében a digitális készülékek használhatják majd az "alsó sávrészt" is, a digitális üzemmódtól függően 16 vagy 32db csatornával, az alábbiak szerint:A felső sávrész használatához a szabvány az eddigieknél jóval szigorúbb műszaki specifikációt ír elő. Az új sávrész használatára jelenleg a Motorola, Kenwood és az Icom második generációs ipari kivitelű pmr446 sávú készülékei alkalmasak:


Kenwood TK-3501E      Kenwood TK-3401DE     Kenwood PKT-23E      Icom IC-F29SR2

 Motorola XT660d


BRÉKING !
Megjelent és szaküzletünkben megvásárolható
az első, a "felső nyolc" csatornán is üzemelő szabadidős célú analóg adó vevő készülék a Motorola TLKR-T82 !

... mi több ! hamarosan érkezik a TLKR-T62 illetve 'T42 készülék is...
A korábban vásárolt Icom illetve Kenwood készülékek nem upgrade-elhetőek az új csatornákra. A 2016 szeptembere után gyártott Kenwood rádiók papírdobozán egy "V2" felirat jelzi ennek lehetőségét, azonban érdemes megjegyezni, hogy a visszafelé kompatibilitás érdekében a gyárból újonnan kikerült "V2" készülékek is csak a "régi" 8 csatornán üzemelnek, a megújult gyári programozó szoftverrel lehet a frekvencia tartományukat kiterjeszteni. Az Icom kiterjesztett sávú készüléke a "kettessel kiegészített" (IC-F29SR2) típus számáról ismerhető fel. A két sávrész között az adóvevő tetején található piros gombbal lehet választani, így kétszer 16 memóriahely (beállítás) áll rendelkezésünkre. A "régi" illetve "új" IC-F29SR rádiók csak részlegesen kompatibilisek egymással (a gyárilag beállított ctcss kódok nem azonosak) ,  ez az új programozó szoftverrel pillanatokon belül orvosolható. 

Webáruház készítés