PROFESSZIONÁLIS URH TÁVKÖZLÉSI RENDSZEREK

Gyakori kérdések, válaszok

Mennyi ideig működnek a rádiók egy feltöltéssel ?

Radio Systems
Radio Systems
2017.11.11 13:08
Mennyi ideig működnek a rádiók egy feltöltéssel ?

Nehéz kérdés ! A rádiók áram fogyasztása az üzemmódjuktól függ. Egy vételen lévő rádió, amikor nincs beszélgetés a csatornán - "csend van" - néhány ( esetleg néhányszor tíz ) miliampert fogyaszt mindössze. Beszélgetést hallgatva a hangerő függvényében már 100mA nagyságrendűre növekszik az áramfelvétel. Adásra kapcsolva az adóteljesítménytől függ a dolog, ez kis teljesítményen 300-500mA , a "szokásos" 4W-nál már 1A feletti.

A fentiek miatt a gyártók egy átlagos használat esetére adják meg az üzemidőt,  5% adás, 5% vétel és 90% csend alapján számolva azt.
Az így meghatározott 10-12-14 órás használati időt amúgy a tapasztalatunk is igazolja, de a sokat beszélő rádiókezelők esetében azért számítani kell arra, hogy kevés lesz az üzemidő. Az építkezéseken dolgozó darusokat szoktam példának felhozni. A "fenti" rádió ( ami többnyire vételen van és nagyon ritkán használnak visszabeszélésre, akár több napig is üzemel egy töltéssel. A "lenti" állomás gazdája, aki viszont egész nap utasításokat ad és rekedtre beszéli magát, fél munkanap elteltével garantáltan egy lemerült rádiót szorongat majd a kezében...

Pánikra azonban semmi ok !

- Amennyiben várhatóan sokat fogsz beszélni a rádiókészüléken, eleve nagyobb akkumulátor kapacitású típust válassz, mégha az kicsit nagyobbacska is.

- Kérjed, hogy programozzunk a rádiódba egy kis adóteljesítményt használó csatornát is. Elképzelhető, hogy ezen is kristálytisztán tudtok beszélgetni, ráadásul háromszor annyi ideig.

- Vásárolj tartalék akkumulátort ! A készülékek gyorstöltője a különálló tartalék akkumulátort is tudja tölteni. AMikor lemerült a használatban lévő akku, akkor helyet cserélnek és máris ereje teljében van a rádiód.