PROFESSZIONÁLIS URH TÁVKÖZLÉSI RENDSZEREK

Gyakori kérdések, válaszok

Mit jelent az, hogy fél-duplex rendszerűek az adóvevőitek ?

Radio Systems
Radio Systems
2016.07.31 20:38
Mit jelent az, hogy fél-duplex rendszerűek az adóvevőitek ?

Ne ijedj meg :-) mindössze annyit, hogy amikor adóvevőn beszélgetsz, a (mobil)telefonnál megszokottól eltérően minden esetben végig kell hallgatnod amíg beszél az ellenállomás, csak ezt követően  - amikor ő befejezi a beszédet és elengedi az adásgombot -,  juthatsz végre szóhoz te is. Amúgy ez nem ördöngősség, néhány perces ügyetlenkedés után mindenki ráérez erre és zavartalanul folyhat a beszélgetés...

Hogy egy kis szakmaiságot is csempésszünk a válaszba, íme egy szemléletes ismertető a kommunikációs módokról:


Szimplex
összeköttésnek nevezzük az egy átviteli csatornát használó, szigorúan egyirányú összeköttetéseket.

 

Ilyen például az autóriasztónk távirányító rendszere, egyetlen, általában 433.920MHz körüli frekvencián üzemel és az átvitel is egyirányú, hiszen minden esetben az indítókulcsba épített adóegységből jut el a kódolt adat a gépjárművünkbe épített vevőegységig. Szimplex összeköttetésnek tekinthetjük a műsorsugárzást is, hiszen az adótoronytól egy irányba - jelen esetben számtalan vevőállomás irányába - történik a jeltovábbítás.


Fél-duplex
összeköttetésnek az egy vagy több átviteli csatornát használó, kétirányú összeköttetést nevezzük, amennyiben az átvitel egyidejűleg csak az egyik irányban jöhet létre.

 

 

Fél-duplex módon működnek a hordozható adóvevőink. Ameddig az "A" állomás gazdája nyomja az adásgombot és beszél, a rádiókészülékébe épített vevőegység kikapcsol / elnémul , így nincs lehetőség a telefonálásnál megszokott egyidejű beszélgetésre, ha úgy tetszik az "egymás szavába vágásra". Az adásgomb elengedésével viszont újra bekapcsol / élesedik a vevőegység és immáron a "B" állomáson a sor, hogy (el)mondja a magáét..

Duplex üzemmódnak nevezzük amikor egy rádióállomás egyidejűleg van adáson is valamint vételen, azaz egyidejűleg kétirányú kommunikáció valósul meg.. 

Duplex módon működnek például átjátszóállomásaink, hiszen a vett jelet egyidejűleg, "valós időben" kell visszasugározniuk a hordozható állomások számára.