PROFESSZIONÁLIS URH TÁVKÖZLÉSI RENDSZEREK

Gyakori kérdések, válaszok

Digitális Kisokos

Radio Systems
Radio Systems
2016.08.01 20:46
Digitális Kisokos

A készülékgyártók egymást túllicitálva jelentik be az újabbnál újabb digitális adóvevő készülékeiket, mi pedig megzavarodva téblábolunk a digitális szabványok és kereskedelmi márkanevek kusza katyvaszában...

dPMR
A dPMR (digital private mobile radio) egy nyílt digitális rádió szabvány, melyet az ETSI tervezett illetve tett közzé 2007-ben. Az FDMA technológiát használó készülékek 6.25kHz-es csatorna sávszélességet használnak, ez lehetővé teszi, hogy a "szokásos" 12.5kHz-es sávszélességű rádiócsatorna helyén 2db egymástól független rádiócsatorna üzemeljen azaz egy nagyon rádió spektrum-takarékos technológiáról beszélhetünk.

Legalább is "papírforma" szerint, ugyanis egy 12.5kHz-es rádiócsatornában egymás mellé helyezett két darab - egymáshoz területileg közel működő -6.25kHz-es rendszer zavarja egymást, így ennek jelentősége csak hatósági frekvencia koordinációben rejlik.

  Az kis sávszélességű a dPMR rendszer további hátránya, hogy, a 6.25kHz-es sávszélességbe való "beleférésnek" erőteljes beszédkódolás, azaz gépies beszédhang az ára. Jelenleg az Icom gyárt dPMR szabványú készülékeket, melyek között találhatunk engedély nélkül használható un. dPMR446 készülékeket valamint professzionális urh sávú készülékeket egyaránt.


NXDN
Az NXDN a dPMR-hez nagyon hasonló FDMA rádiórendszer, melyet az Icom és a Kenwood fejlesztett ki. A készülékek használhatóak 6.25kHz-es vagy 12.5kHz-es sávszélességű üzemmódban, utóbbi esetben jelentős beszédminőség javulás érhető el. Az NXDN készülékek a technológia hasonlóságának ellenére nem kompatibilisek a dPMR készülékekkel. NXDN készülékeket az Icom és a Kenwood termékei között találunk.


iDAS
Az iDAS az Icom cég NXDN rendszerű készülékeinek a kereskedelmi márkaneve. Az iDAS szabványú adóvevők "tudnak beszélgetni" a Kenwood NXDN rendszerű készülékeivel azonban  - a közös tervezés ellenére meglepő módon - apró különbségek vannak az adat layer-ben, ezért az adatátvitelre épülő extra szolgáltatások némelyikében nem működnek együtt.


Nexedge
A Nexedge a Kenwood cég NXDN rendszerű készülékeinek a kereskedelmi márkaneve. A Nexedge szabványú adóvevők "tudnak beszélgetni" az Icom NXDN rendszerű készülékeivel azonban  - a közös tervezés ellenére meglepő módon - apró különbségek vannak a...


DMR

A DMR (digital mobile radio) egy nyílt digitális rádió szabvány, melyet az ETSI tervezett illetve tett közzé 2005-ben. A TDMA technológiát használó rendszer a "normál" 12.5kHz-es rádiócsatornát két időrésre osztja, vagyis az FDMA rendszertől eltérően nem frekvenciában ( két keskeny rádiócsatona "egymás mellett" ) hanem időben, 30ms-os váltásokban történik az elválasztás. A TDMA technológiának előnye, hogy - mivel a rádiókészülék csak használati idő felében, minden második 30ms-os időrésben üzemel - kb 40%-os fogyasztás csökkenés (= üzemidő növekedés) érhető el,  az időben elválasztott csatornák ráadásul egymástól függetlenül használhatóak, azaz egy átjátszó frekvencián két beszélgetés folyhat egyidejűleg. DMR szabványú készüléket a Motorola, Hytera és Kenwood gyárt.


MotoTRBO

A MotoTRBO a Motorola cég DMR rendszerű készülékeinek a kereskedelmi márkaneve. A különböző gyártók DMR szabványú készülékei "tudnak beszélgetni egymással" gyártóspecifikus különbségek a titkosításban, az adatátvitelbe valamint az átjátszók IP kapcsolatában van, így nagyobb illetve extra szolgáltatásokat használó rendszerekben célszerű egy gyártóhoz ragaszkodni.


TETRA

A Tetra (Terrestrial Trunked Radio) egy digitális rádiószabvány, melyet az ETSI tervezett illetve jelentett be 1995-ben. A 25kHz sávszélességű TDMA rendszer 4 beszélgetést tesz lehetővé egy rádiócsatornán (4 időrést használ) és elsősorban nagy lefedettségű, trönkölt rádióhálózatokban, sok felhasználó, sok beszélgető csoport, sok átjátszó állomást használó rendszerekben érdemes használni. Hazánkban a készenléti szervek használják EDR (egységes digitális rádiórendszer) fedőnév alatt.

Melyik a legjobb digitális rendszer..?

Ez egy igazi egymillió forintos kérdés. A TETRA-t mindjárt el is felejthetjük, nem azért mert nem elég jó, hanem mert a szükséges infrastruktúra miatt csak az "igazán nagyoknak" érdemes használni. A dPMR nagyon spektrumbarát, de amíg a Hírközlési Hatóságok nem írják elő vagy csökkentett frekvencia használati díjjal nem "jutalmazzák" a 6.25KHz-es sávszélességet, addig a meglehetősen gépies hangminősége miatt nem túl csábító. A 12kHz-es sávszélességet használó NXDN rendszereknek már elfogadható a beszédminősége, a lehallgatásvédett kommunikáció, a zajos környezetben jobb érthetőség, a megnövekedett hatótávolság  valamint az adatátviteli funkciók (gps pozíció küldés, szöveges üzenet küldés stb) miatt előnyös lehet a használata. A DMR szabványú rádiórendszerek a fentieken túl még megnövelt akkumulátor üzemidővel és az átjátszó állomásokon két egyidejű beszélgetés lehetőségével csábítják leendő felhasználóikat. Az értékesítési statisztikákat tekintve is egy picit a DMR rendszer felé billen a mérleg nyelve, jóval több gyártó kínál DMR készüléket mint dPMR illetve NXDN szabványú adóvevőket és a felhasználók száma is egy 2015-ös becsült adat szerint 2.5 millió illetve 4 millió a DMR javára. Ennek ellenére a két rivális technológia között a meccs még egyáltalán nincs lejátszva...