PROFESSZIONÁLIS URH TÁVKÖZLÉSI RENDSZEREK

Gyakori kérdések, válaszok

Rádióengedély, adóengedély, rádió frekvencia bérlés

Radio Systems
Radio Systems
2016.08.03 20:49
Rádióengedély, adóengedély, rádió frekvencia bérlés

 

Márkafüggetlen kereskedelmi modellünknek köszönhetően az öt vezető készülékgyártó több mint 100 termékéből mindenki számára a legmegfelelőbb, egyben legköltséghatékonyabb megoldást tudjuk nyújtani. A választásban kollégáink készséggel állnak rendelkezésedre de az "első lépések" megtételéhez az alábbi írásunk is segítséget nyújthat:


CB rádió


Bár a köznyelv CB rádiónak hív a gyermekjáték walkie talkie-któl kezdve az ipari sávú adóvevőkön át a rendvédelmi szervek digitális rádiórendszeréig mindent, a rádiós szakma a 27MHz-es rövidhullámú sávban üzemelő adóvevő készülékeket hívja így. Ezek a készülékek mindenkinek ismerősek lehetnek az 1978-as Konvoj című kamionos mozifilmből, illetve ilyenek recsegtek-ropogtak a '80-as években a hazai taxikban. Bár ezek a legnagyobb adóteljesítményű - így hatótávolságú -  engedély nélkül üzemeltethető készülékek, a nagy antenna méretek (gépjárművön: 1.3m .. 2.7m, háztetőn: 6-7m) és nem utolsó sorban a pmr446 szabványú készülékek miatt a népszerűségük mára kissé megcsappant. Azonban az EU tagországokban szabadon használhatóak, gépjárművek között a tetőre ideiglenesen kihelyezett mágnestalpas antennával stabilan bizosítják a (jó)néhány kilométeres hatótávolságot, ezért konvojban autózóknak jó szolgálatot tehetnek ezek a készülékek. Külön érdekességük, hogy a rövidhullámú sávnak köszönhetően jó terjedési viszonyok esetén külföldi állomások is hallhatóak, sokszor zavarva az összeköttetéseket.  ( cb rádióinkat ide kattintva tekintheted meg )

PMR446 rádióA PMR446 rádiók (Personal Mobile Radio = személyi mobil rádió) 1997-ben jelentek meg, miután az Európai Távközlési Bizottság kijelölte a 446MHz-es sávot erre a célra. Üzemeltetésük nem igényel engedélyt, használatuk egyszerű, az 50-100g "súlyú" , kedvező árú készülékek elférnek akár gyermekek zsebében is... 

Persze ennek "ára van", a pmr446 sávú készülékek nem üzemelhetnek tápegységről csak alkáli elemről vagy akkuról, külső antenna nem csatlakoztatható hozzájuk, 8 csatorna áll rendelkezésre és az adóteljesítményük is mindössze 0.5W. Ráadásul a használt 446MHz-es sáv "érzékeny" vasbetonra, fémszerkezetekre, nagyobb kiterjedésű erdősávokra , így a pmr rádióknak a hatótávolsága néhány száz méter, néhány kilométer között alakul. Az EU tagállamokban ezek a készülékek is szabadon használhatóak, a hobbi kivitelő pmr446 rádiókat kiránduláshoz, síeléshez, családi kommunikációhoz ajánljuk, ipari kivitelű társaik raktárakban, gyárakban, forgalomirányítás során is megállják a helyüket.

Professzionális (ipari) sávú adóvevők.

 

A hazai vállalkozások, egyesületek, intézmények rádióengedély birtokában professzionális urh sávú berendezéseket is használhatnak. A zártcélú rádiórendszerek számára a 160MHz-es VHF valamint a 450MHz-es UHF sávban jelöltek ki frekvencia sávokat. Ezeknek a rendszereknek a használatához hatósági engedélyre van szükség, melyet hazánkban a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) bocsájt ki a kérelmezőknek. A kérelmezőnek a hatóság felé frekvenciahasználati díjat kell fizetnie. Jelenleg közös használatú illetve kizárólagos frekvenciák használatára van lehetőség.

Közös használatú frekvencia

Hatóság által megállapított díj  nettó 1.000,- Ft / készülék / hónap
Nem szükséges rendszertechnikai terv készítése, egyszerűsített az ügyintézés. Egy frekvencián szelektív hívó rendszerek segítségével több beszélgető csoport is kialakítható.

Kizárólagos frekvencia

Átjátszóállomást tartalmazó illetve diszpécser célú hálozatok céljára kizárólagos frekvencia használható. A frekvencia használati díj a lefedett terület nagyságától illetve a frekvencia tartománytól függ. Rendszertechnikai terv készítése szükséges a zavarvédelem biztosításához. A frekvenciát kizárólag a kérelmező használja.