PROFESSZIONÁLIS URH TÁVKÖZLÉSI RENDSZEREK

Hírek, érdekességek

Vészhelyzeti rádió hálózatok, havária adó vevő rendszerek

2016.10.11 21:31

A szigorodó tűz,- és balesetvédelmi szabályok miatt egyre több Ügyfelünk érdeklődik vészhelyezeti rádió rendszerek, havária esetekben megbízhatóan működő urh adó vevő készülékek iránt.

Ők már kijelölték a veszélyhelyzetben mozgósítható mentési illetve irányítási feladatokat ellátó szakembereket, készítik a havária esetén alkalmazandó protokollokat ... és szembesültek avval, hogy a napi szinten használt kommunikációs megoldás - a mobiltelefon - a gyakran elégtelen beltéri lefedettség, a hosszú hívásfelépülési idő és a csoporthívások lehetőségének hiánya miatt nem alkalmas erre a feladatra.

Professzionális megoldást az URH rádió rendszerek jelentenek, hiszen infrastruktúrájuk független a mobilszolgáltatókétól, a strapabíró, zajos környezetben is jó beszédérthetőséget biztosító készülékek valósidejű csoportkommunkációra alkalmasak.

A professzionális (ipari) sávú adó vevő rendszerek összetettsége miatt minden esetben javasoljuk egy rádiós rendszerintegrátor / szakkereskedő céggel ( például velünk :-) felvenni a kapcsolatot, de az első lépések megtételéhez szolgálnánk néhány információval:

Milyen kézi adó vevő készülékeket érdemes választani ?

A vészhelyzeti rádióhálózatokhoz célszerű a négy vezető készülékgyártó a Motorola, Hytera, Kenwood, Icom professzionális sávú, analóg vagy digitális készülékei közül választani, melyek egytől-egyig kiváló minőségűek, strapabíró, IP54 (vagy jobb) védettségű készülékházzal, nagy kapacitású LiIon akkuval ( 2-3 órás töltési idő ), nem különben 2 év jótállással rendelkeznek.

Épületen illetve gyártelepen belüli használatra az UHF sávú készülékek használata javasolt, ez a frekvencia tartomány a vasbeton / fém szerkezetekről visszaverődve kedvezőbb besugárzási jellemzőkkel bír, mint a nagyobb hullámhosszú VHF készülékek.

A gyártók kínálatában az analóg adó vevő készülékek mellett megjelentek a diigitális üzemmódú rádiók is.

Az analóg rádiók mellett kedvezőbb áruk szól, valamint az, hogy hagyományos FM üzemmódjuknak köszönhetően meglévő, "régi" készülékek is - többnyire - integrálhatóak a rendszerbe. Hátrányuk, hogy zajos környezetben illetve gyengébb vételi viszonyoknál rossz beszédérthetőséget biztosítanak.

A digitális készülékek hátránya, hogy (jelenleg) drágábbak analóg társaiknál, de ezt bőségesen ellensúlyozzák előnyeikkel, nevezetesen, hogy zajos környezetben és gyengébb vételi viszonyoknál sokkal jobb beszédérthetőséget biztosítanak, üzemidejük kb 1.5 -2 -szer hosszabb, fejlett csoport és egyéni hívás lehetőségekkel rendelkeznek és elérhetőek olyan extra szolgáltatások is (készülék függő), mint a rövid üzenet és státusz üzenet küldés / fogadás, GPS nyomkövetés, Lone Worker és Man Down biztonsági funkciók.

Mekkora ezeknek a készülékeknek a hatótávolsága ?

Ez egy folyton elhangzó - amúgy jogos - kérdés Ügyfeleink részéről, amelyre sajnos nem tudunk és nem is lehet egzakt módon válaszolni. Az URH készülékek hatótávolsága a használati környezettől függ, a beépítettségtől, a vasbeton és fémszerkezetek mennyiségétől és elhelyezkedésétől. Mivel nincs két azonos gyártelep illetve épület, ezért minden esetben javasoljuk egy alapos helyszíni besugárzási próba elvégzését, melyhez készülékeket biztosítunk.

A 30/1996. (XII. 6.) BM rendeletben meghatározott esetekben, így például a művelődési, oktatási, kulturális, sport, egészségügyi és szociális célú létesítményekben, a kereskedelmi szálláshelyeken, az 50 főnél több személyt befogadó zenés szórakozóhelyeken, a tűzveszélyes osztályba tartozó anyag előállítására, feldolgozására, tárolására szolgáló 3000 m2-nél nagyobb alapterületű építményekben illetve szabadtéren, valamint azokban az építményekben amelyekben egy tűzszakaszon belül több, mint 300 fő tartózkodhat, tűzvédelmi szabályzat, annak mellékleteként tűzriadó terv elkészítése szükséges. A szabályzatot illetve a tűzriadó tervet az adott helyszíneken dolgozó munkavállalókkal ismertetni kell, valamint a benne foglaltak végrehajtását szükség szerint, de legalább évente az érintettekkel gyakoroltatni szükséges.

 

 

A kiürítési gyakorlatok során azonban nem csak a menekülési útvonalak illetve szabályok ismerete fontos, hanem létfontosságú az irányító személyek megbízható kommunikációja is. Bár mindegyikünk zsebében ott pihen 1-2 mobiltelefon, azok csoport ( konferencia) hívások lebonyolítására csak korlátozottan illetve nehézkesen alkalmasak, nem is beszélve az esetleges szolgáltatói hibák vagy cella túlterheltség miatt bekövetkező problémákról. A megoldás egyszerű, a kézi adóvevők - ha úgy tetszik cb rádiók, walkie talkie készülékek - pont ilyen célokra alkalmasabbak !

+2 tanács, ha az adóvevő készülékek használata mellett döntesz:

- Mint már írtuk, a professzionális készülékek használata rendkívül egyszerű: Kapcsold be a készüléket :-). Tartsd nyomva az oldalán található adásgombot mialatt beszélsz. A mondandód végén engedd el ezt a gombot, hogy halljad a kollégáid válaszát. Végül a legfontosabb: egyszerre csak egy valaki beszélhet, a többiek hallgatják. Ugye, hogy nem bonyolult ? Ennek ellenére a mobiltelefonok mindennapos használata miatt tipikus hiba, hogy a felhasználók elfelejteik megnyomni az adásgombot amikor beszélni akarnak, elfelejtik elengedni az adásgombot a mondandójuk végén, illetve türelmetlenségből a másik szavába akarnak vágni. Javasoljuk, hogy ne a gyakorlatok során kezdjetek rádiózni "tanulni" ! Erre kiváló lehetőség a már említett mindennapi használat vagy a soron következő céges csapatépítő / túlélő tréning az erdő közepén. Így még szórakozásnak sem utolsó:-)

- Úgy tapasztaljuk, hogy a professzionális rádióink használata függőséget okoz ! Nincs tudományos magyarázat erre, de ügyfeleink többsége a vásárlást követően fél-egy éves időközönként visszatér, hogy újabb készülékekkel bővítse rádióhálózatát.. :-)