Új jelszó kérése
 
HÍREK - ÉRDEKESSÉGEK
2016.10.11 21:31

URH rádiózás a tűzvédelmi gyakorlatok során

A 30/1996. (XII. 6.) BM rendeletben meghatározott esetekben, így például a művelődési, oktatási, kulturális, sport, egészségügyi és szociális célú létesítményekben, a kereskedelmi szálláshelyeken, az 50 főnél több személyt befogadó zenés szórakozóhelyeken, a tűzveszélyes osztályba tartozó anyag előállítására, feldolgozására, tárolására szolgáló 3000 m2-nél nagyobb alapterületű építményekben illetve szabadtéren, valamint azokban az építményekben amelyekben egy tűzszakaszon belül több, mint 300 fő tartózkodhat, tűzvédelmi szabályzat, annak mellékleteként tűzriadó terv elkészítése szükséges. A szabályzatot illetve a tűzriadó tervet az adott helyszíneken dolgozó munkavállalókkal ismertetni kell, valamint a benne foglaltak végrehajtását szükség szerint, de legalább évente az érintettekkel gyakoroltatni szükséges.

 

 

A kiürítési gyakorlatok során azonban nem csak a menekülési útvonalak illetve szabályok ismerete fontos, hanem létfontosságú az irányító személyek megbízható kommunikációja is. Bár mindegyikünk zsebében ott pihen 1-2 mobiltelefon, azok csoport ( konferencia) hívások lebonyolítására csak korlátozottan illetve nehézkesen alkalmasak, nem is beszélve az esetleges szolgáltatói hibák vagy cella túlterheltség miatt bekövetkező problémákról. A megoldás egyszerű, a kézi adóvevők - ha úgy tetszik cb rádiók, walkie talkie készülékek - pont ilyen célokra alkalmasabbak !

Az alábbiakban megvizsgáljuk mindezt "rádiós szemszögből" :

- Ne vegyetek hobbi adóvevőket ! Bár ezek a rádiók könnyedén, a sarki szupermarketben is beszerezhetőek,  az árcédulájuk is valamint a dobozon szereplő "up to 10Km" is nagyon csábító, de nem erre a célra valóak. A hatótávolságuk akár megfelelő is lehet ( ugyanakkor tudni kell, hogy a 10Km-es hatótávolság csak ideális körülmények között igaz illetve csak a gyártó marketingeseinek fejében lézetik ) az akkumulátorjaik azonban relatív kis kapacitásúak, általában 10-12 óra alatt töltődnek csak fel és nem tűrik jól ha hónapokig állni hagyjuk őket a fiók mélyén. Talán még ezeknél is nagyobb probléma, hogy ezek a rádiók féltucatnyi hasznos és kevésbé hasznos funkcióval rendelkeznek, melyeket a menürendszerükben kalandozva lehet ki és bekapcsolni. Ez játéknak kiváló szórakozás, ugyanakkor akarva vagy akaratlanul pár gombnyomással elérhetetlenné lehet tenni egy rádiót..

A megoldás a professzionális urh rádiók használata ! Ezek a rádiók kétségkívül drágábbak hobbi célú társaiknál, de egyrészt jelentkezzen az a főnök, aki a beosztottak testi épségét kockáztatva szeretne spórolni :-) , másrészt használatukkal a hobbi rádiók összes "gyenge pontja" ki van küszöbölve. Nagy kapacitású LiIon akkuval rendelkeznek, mely 2-3 óra alatt feltölthető, nem kényesek a töltőegységben felejtésre illetve rátöltésre, a kezelésük pedig pofon egyszerű, ha úgy tetszik "bolondbiztos". Az sem elhanyagolható szempont, hogy ezek a professzionális kivitelű készülékek IP54 védettségű, megerősített készülékházzal ( és 2 év jótállással... ! ) rendelkeznek, így "békeidőben", a napi feladatok során is jól hasznosíthatóak, akár mostoha körülmények között is megállják a helyüket.

A készülékválasztásban kérjed segítségünket ! Termékválasztékunkban az öt vezető gyártó több mint 100db készüléktípusával találkozhatsz. Megtalálhatóak a 0.5W adóteljesítményű u.n pmr446 sávú készülékek mellett a 4-5W adóteljesítményű, elkülönített VHF illetve UHF sávokon üzemelő rádiók egyaránt. Bár vannak ökölszabályok, hogy melyik helyszínre milyen rádió javasolt ( pld nyílt terepen illetve kisvárosi környezetben a VHF sávú készülékek, gyártelepen illetve épületen belül az UHF sávú rádiók a "jobbbak" ) , de sokkal egyszerűbb, ha a választást kollégáinkra bízod illetve élsz a helyszíni készülékpróba lehetőségével !

+2 tanács, ha az adóvevő készülékek használata mellett döntesz:

- Mint már írtuk, a professzionális készülékek használata rendkívül egyszerű: Kapcsold be a készüléket :-). Tartsd nyomva az oldalán található adásgombot mialatt beszélsz. A mondandód végén engedd el ezt a gombot, hogy halljad a kollégáid válaszát. Végül a legfontosabb: egyszerre csak egy valaki beszélhet, a többiek hallgatják. Ugye, hogy nem bonyolult ? Ennek ellenére a mobiltelefonok mindennapos használata miatt tipikus hiba, hogy a felhasználók elfelejteik megnyomni az adásgombot amikor beszélni akarnak, elfelejtik elengedni az adásgombot a mondandójuk végén, illetve türelmetlenségből a másik szavába akarnak vágni. Javasoljuk, hogy ne a gyakorlatok során kezdjetek rádiózni "tanulni" ! Erre kiváló lehetőség a már említett mindennapi használat vagy a soron következő céges csapatépítő / túlélő tréning az erdő közepén. Így még szórakozásnak sem utolsó:-)

- Úgy tapasztaljuk, hogy a professzionális rádióink használata függőséget okoz ! Nincs tudományos magyarázat erre, de ügyfeleink többsége a vásárlást követően fél-egy éves időközönként visszatér, hogy újabb készülékekkel bővítse rádióhálózatát.. :-)

Webáruház készítés