Átjátszó állomás

Az URH adóvevők hatótávolságát a használat helyszíne, annak beépítettsége, az ott található vasbeton és fém szerkezetek illetve tereptárgyak jelentősen befolyásolják, mivel ezek anyaguktól és vastagságuktól függően csillapítják, visszaverik, vagy akár teljesen elnyelik a rádióhullámokat. Emiatt nagyobb gyártelepeken, raktárbázisokban, de akár szállodákban, kiterjedt épület-együttesekben találhatóak olyan helyszínek ahol a rádiók csak korlátozottan, sistergés miatt nehezen érthetően vagy semennyire nem működnek. Ezekben az esetekben átjátszó állomás telepítése szükséges.

Az átjátszó állomások működéséről, engedélyeztetéséről illetve telepítéséről ide kattintva olvashatsz bővebben.

5 termék 1 5
5 termék 1 5

. . . 

Az átjátszó állomás működési elve

Az átjátszó állomást - pontosabban annak az antennáját - az ellátandó terület egyik magaslati pontjára, például gyárkéményre vagy épület tetőre telepítjük. Mivel az átjátszóállomás antennája a magaslati pontról az egész ellátandó területre "rálát", megbízható rádió összeköttetések hozhatóak a létre az átjátszón ( "jelerősítőn" ) keresztül, akkor is, ha két kézi adóvevő - például egy közöttük elhelyezkedő tűzzáró ajtó miatt - korábban nem tudott egymással kommunikálni. 

 

Az átjátszó állomás felépítése

Bár kétség kívül az átjátszó-modul ezeknek az állomásoknak legfontosabb részegysége, a rendszer működéséhezhez még jó néhány további eszközre is szükség van. 

 

A már említett magaslati pontra bázisállomás antenna kerül telepítésre. Ezekből számtalan, különböző nyereségű, sugárzási karakterisztikájú változat létezik, rendszer tervező mérnökeink feladata, hogy az adott helyszínre leginkább megfelelőt kiválasszák. A rádiótechnikai paraméterek mellett fontos kiválasztási szempont az időjárás hatásainak több évig ellenálló kivitel.
A bázisállomás antenna és az átjátszómodult tartalmazó rack szekrény között koaxiális antenna kábel kerül kiépítésre. Az UV fénynek és az időjárás hatásainak ellenálló kivitel mellett a lehető legkisebb csillapítású kábelt használjuk, hogy a nem ritkán többször tíz méteres kábeleken "ne vesszen el" a rádiójel, mire az átjátszóba vagy az antennába érkezik.


Az átjátszó állomások egyidejűleg két frekvencián üzemelnek. Míg az egyik frekvencián veszik a rádiójeleket, egy másik, elkülönített frekvencián " felerősítve" vissza sugározzák azt. A két különálló frekvencia szétválasztásához és az antenna irányába történő közösítésükhöz duplex szűrű használata szükséges az átjátszó rendszerekben. A duplex szűrők az átjátszó rendszert tartalmazó rack szekrényben vagy az átjátszó modulban kerül elhelyezésre.
Szintén a rack szekrénybe kerül elhelyezésre az átjátszó rendszer "szíve" az átjátszó modul. Ez az egység gondoskodik a vett rádiójelek másik frekvencián történő visszasugárzásáról, a rádiórendszer vezérléséről valamint védelmi funkcióiról. Egyes átjátszó modulok ethernet hálózatba kapcsolhatóak, mellyel ellátható a távfelügyeletük vagy a számítógépes diszpécser központhoz történő kapcsolódásuk. Az átjátszómodulok típusuktól függően külső,-, vagy beépített hálózati tápegységről üzemelnek. Ez az egység gondoskodik igény esetén a rendszer szünetmentes működéséről is. Az átjátszó állomás tervezése és engedélyeztetése

Az átjátszó rendszer tervezési és engedélyeztetési munkáit minden esetben egy helyszíni besugárzási próba előzi meg. Az előre egyeztetett időpontban kollégáink egy hordozható átjátszó állomás és egy ideiglenesen telepíthető antenna segítségével megkeresik a majdani bázisállomás antenna és az átjátszóállomás ideális helyszínét, ahol biztonságosan rögzíthetőek majd az antenna-szerelvények, minél rövidebb koaxiális antenna kábel kiépítése szükséges és rendelkezésre áll vagy egyszerűen ki tudjátok majd részünkre építeni az átjátszó tápellátását. Ezt követi a telephely minél részletesebb rádiós bejárása, mely nem más mint egy folyamatos beszélgetés rádión, miközben felkeressük a terület lehetőleg minden zegét és zugát, különös tekintettel a távoli, eldugott helyekre valamint a frekventált, fontos helyszínekre.

Ez az (elég pörgős) nap lehetőséget nyújt arra is, hogy közösen átbeszéljük felmerülő igényeiteket, ismertessük a lehetséges megoldásokat és készülékeket számotokra és pontosításra kerüljön számtalan felmerülő kérdés, például az alábbiak: 

- Meglévő adóvevő készülékeitek hatósugarát szeretnétek az átjátszóállomással megnövelni vagy a kézi rádiók is ezúttal, újonnan kerülnek kiválasztásra ?

- Megfelelő szolgáltatást nyújt számotokra egy "hagyományos" analóg rádiórendszer vagy szeretnétek élni a digitális URH rendszerek számtalan extra szolgáltatásával ?

A telepítési helyszínek kiválasztása után kezdődik a tervezési munka. Mérnök kollégáink elkészítik az átjátszóállomás rendszertechnikai tervét. Erre azért van szükség, mert a pmr rádióktól illetve a közösfelhasználású frekvenciákon üzemelő urh rádióktól eltérően az átjátszók minden esetben kizárólagos - kizárólag a Ti részetekre kijelölt - frekvenciákon üzemelnek. Az alapos tervezéssel biztosítható, hogy a kiépítésre kerülő új rádiórendszert ne érje majd zavartatás más rendszerek által illetve a Ti frekvenciátok se zavarja majd mások beszélgetését. Besugárzási térképek készülnek figyelembe véve a környezet terepmetszeteit, sőt még az is kiszámításra kerül, hogy a felhasználásra kerülő frekvenciák átjutnak-e az országhatáron, szükségessé téve a nemzetközi koordinációt. Az elkészült rendszertechnikai tervet benyújtjuk a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság részére, mely az elbírálást követően Frekvencia-kijelölési Határozatot illetve annak hatályba lépését követően Rádióengedély okiratot bocsát ki.


Az átjátszó állomás kivitelezése

A Frekvencia-kijelölési Határozat birtokában kezdődhet a rádiótechnikai eszközök beszerzése, a duplex szűrő valamint az antenna hangolása és a helyszíni telepítés. Ez utóbbi a feladat összetettségétől függően 1-2 munkanapot vesz igénybe, a készülékek programozását is beleértve.

Általában elmondható, hogy  az első email-en vagy telefonon történő kapcsolatfelvételtől kezdődően körülbelül 3-4 hét telik el az átjátszó rendszer kulcsrakész átadásáig.


Az átjátszó állomás kivitelezésének és üzemeltetésének várható költségei

Nincs két egyforma telephely, nincs két egyforma átjátszó rendszer. Emiatt a következő árak csak tájékoztató jellegűek, nem minősülnek ajánlattételnek !

Mint korábban írtuk, a munkák a rendszertechnikai terv elkészítésével majd engedélyeztetésével kezdődnek. Ennek egyszeri költsége a rendszer bonyolultságától függően kb. 150.000,-Ft + ÁFA.

A rádiótechnikai eszközök, vagyis az átjátszó modul, duplex szűrő, tápegység, antenna tápvonal valamint a bázisállomás antenna költsége a rendszer paramétereitől függően, nagyságrendileg 1.000.000,-Ft + ÁFA környékén várható.

A sikeres engedélyeztetést követően a Hírközlési Hatóság Frekvencia kijelölési Határozatot állít ki, ennek egyszeri költsége nagyságrendileg 50.000,-Ft + ÁFA

Talán a rendszer kivitelezése az, melyben gyakorlatilag lehetetlen előzetes felmérés nélkül vállalási árat meghatározni. Előfordult már, hogy munkánk során mindössze egy régi, korszerűtlen átjátszó modul helyére kellett behelyezni egy újat (4db csavar valamint az antenna csatlakozó ki-, majd becsavarása), de előfordult olyan eset is, ahol kizárólag alpintechnikával lehetett egy használatban lévő kéményre az antennát felszerelni. Természetesen itt is beszélhetünk "szokásos" költségekről, egy szálloda / irodaház / gyártelep átjátszó állomásának telepítési költsége nagyságrendileg 300.000,-Ft + ÁFA környékén várható.

Az egyszeri bekerülési költségek után elérkeztünk az átjátszó üzemeltetése során fellépő, a Hírközlési Hatóság által kiszabott havi költségekre. Itt is jelentős eltérés tapasztalható a rendszerek között, más a havi költsége egy vidéki illetve egy budapesti rendszernek, különbség van bennük a frekvenciasáv, antenna magasság és besugárzott terület alapján is.

Általánosságban elmondható, hogy egy átjátszó rendszernek az alábbi havi költségei jelentkeznek:

Átjátszó állomás havi frekvencia használati költsége: ~ 50.000,-Ft + ÁFA / hónap
Telepített állomások (amennyiben vannak) havi frekvencia használati költsége: 10.000,-Ft +ÁFA / készülék / hónap
Mozgó állomások havi frekvencia használati költsége: 100,-Ft +ÁFA / készülék / hónap

Amennyiben az átjátszó állomásokkal kapcsolatban további kérdéseid merülnek fel, kérjük fordulj bizalommal munkatársainkhoz !
Webáruház készítés