PROFESSZIONÁLIS URH TÁVKÖZLÉSI RENDSZEREK

Hírek, érdekességek

Barlangi Mentő rádiók

Radio Systems
Radio Systems
2018.07.13 09:08
Barlangi Mentő rádiók


Nyugodtan kijelenthetjük, hogy az egész világ egy emberként aggódott a thaiföldi barlangban rekedt gyermekekért és együtt sóhajtott fel a sikeres mentésről szóló hírek hallatán. Most, hogy a média figyelme már másfelé irányul, lassan kiszivárognak a mentés eddig nem publikált hírei és technikai részletei. Így például megtudhattuk, hogy milyen adó vevő készüléket használtak a mentés során...

A mélységi kommunikációt egy igazán különleges készülék a HeyPhone biztosította.


 

A HeyPhone egy 17 éves konstrukció, melyet John Hey , nyugdíjas rádiómérnök fejlesztett ki és gyártott. A 87kHz -en (!) USB (egyoldalsávos) modulációt használó készülékből összesen 66 db készült.  Antennaként egy a földre helyezett hurokantenna vagy földbe vert elektródák szolgálnak.

A rendkívül alacsony üzemi frekvenciának az oka a rádióhullámok azon - bányászok és barlangászok számára kedvezőtlen :-) - tulajdonsága, hogy  a hullámhosszukkal összemérhető tereptárgyakon, akadályokon nem tud áthatolni. Mivel jelen esetbe több száz vagy akár több kilométeres vastagságú közetrétegről beszélünk, az egyedüli járható út a rendkívül alacsony ( = rendkívül nagy hullámhosszú ) rádióhullámok használata. A 87kHz -es frekvencia a maga 3.4Km-es hullámhosszával alkalmas erre a feladatra. Az USB moduláció kettős célt szolgál. Egyrészt a hordozható állomások korlátozott adóteljesítményéből így lehet a legtöbbet "kihozni" ( a teljes adóteljesítmény a hasznos információ, a beszéd kisugárzására fordítódik ) másrészt az AM adásmódhoz képest fele akkora sávszélességigény nagyobb hatótávolságot , jel/zaj viszonyt jelent.
A hasonlóan alacsony rádiófrekvenciák "gyenge pontja' a szükséges antenna méret. A legkisebb hatásos , fél-hullámú antenna mérete több mint másfél kilométeresre adódik. Egy hordozható állomásnál egy ekkora antenna használata nem megoldható, ezért a rádióhullámok a már említett hurokantennával induktív módon vagy az elektródák segítségével galvanikusan jut a talajba mely így antennaként funkcionál.

A thaiföldi mentés során használt készülékek az elavult alkatrészeik miatt már nem szerezhetőek be, így sok barlangi mentő csapat az utódját a Micro HeyPhone-t használja:


 

 

Annak ellenére, hogy a barlangi mentő rádióknak viszonylag szűk a felhasználói köre, a HeyPhone -okon kívül még használatban vannak a korszerű digitális áramkört használó Nicola 3 készülékek

valamint a szöveges üzenetküldésre alkalmas svájci CAVE LINK adóvevőket.


A thaiföldi mentési munkálatokról beszámoló CNN közvetítésekben feltűntek az izraeli Maxtech Networks speciális katonai célú kézi adóvevői is. ( jelen esetben ENTEL készülékbe adoptálva a technológia )


 

Ezen készülékek különlegessége, hogy működésükhöz nem szükséges infrastruktura (átjátszó) , a digitális készülékek egy MESH hálózatot hoznak létre, melyben kijelölt vezérlőállomások nélkül  mindig a legoptimálisabb úton, több készülék által "továbbsugározva" közlekednek az információk a rádióhálozatban, így biztosítva a szükséges hatótávolságot.