Két átjátszó egy áráért !

... írnánk, ha minden hájjal megkent marketingesek lennénk :-) , de mi komoly műszaki szakemberek vagyunk, így gyorsan pontosítunk:
egy átjátszó két egymástól független beszédcsatornával. Ráadásul nincs benne semmi trükk vagy apróbetűs rész !

 

 

A digitális DMR rendszer u.n időosztásos (TDMA) üzemmódban dolgozik, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy 30ms-os időrésekre bontja a beszélgetéseket. Az első 30ms-os időrésben ( timeslot-ban ) az "A" beszélgetés folyik, a második időrésben a "B" , a harmadik időrésben ismét az "A" beszélgetés, a negyedikben pedig ismét a "B" . A digitális kódolás miatt  a felhasználók természetesen ebből semmit sem vesznek észre, legfeljebb annyit, hogy mivel az adóvevő készülékük csak az idő 50%-ában üzemel, az akkumulátorok üzemideje jelentősen megnövekszik.


Az átjátszó természetesen mind két időrést veszi illetve továbbítja, így rendszer szinten azt tapasztalhatjuk, hogy egy átjátszón / infrastruktúrán két egymástól teljesen független, egymást nem zavaró, egyidejű beszélgetés folytatható. Ennek előnye a költséghatékonya kialakítás mellett az, hogy például gyárakban, egymás zavarása nélkül, külön csatornára helyezhető a biztonsági szolgálat forgalmazása és a gyártásirányítás beszélgetése. A DMR rendszer továbbikülönlegessége, hogy a beszélgető csoportok sokrétűen beállíthatóak, egy készülék akár több beszélgetős csoport tagja is lehet. Ez utóbbi például arra is lehetőséget biztosít, hogy a kiürítési gyakorlatok során vagy káresemények esetén a rendszer összes adóvevő készüléke "vészhelyzeti rádióként" kommunikálni tudjon egymással, de ezen elv az alapján létrehozhatóak "főnöki" készülékek, melyek minden beszélgetésbe bele tudnak hallgatni vagy szólni.

Webáruház készítés