Mennyi egy kézi adóvevő üzemideje egy töltéssel ?

Mennyi egy kézi adóvevő üzemideje egy töltéssel ?

Radio Systems
Radio Systems

Ez a második leggyakrabban elhangzó kérdés Ügyfeleinktől egy urh adóvevő vásárlása során. Szerencsére erre a kérdésre már lehet műszakilag megalapozott, egzakt választ adni, ellentétben a képzeletbeli dobogó első helyén található "mennyi a hatótávolsága?" kérdéstől, hiszen ez esetben ismert a kézi adóvevő akkumulátorának a kapacitása és megállapítható a készülék áramfelvétele is.

Azért ebben az egyenletben is található egy ismeretlen tényező, mégpedig a használat módja. Könnyen belátható, hogy míg egy daruirányítás lebonyolításához használt adóvevő - amin keresztül egész nap folyamatosan beszélnek - sokkal hamarabb fog lemerülni, mint egy éjjeli őr rádiókészüléke, melyen csak óránként egy-egy rövid bejelentkezés hangzik el. Szerencsére a gyártók a készülékeik üzemidejét egységesen az átlagos felhasználás esetére határozzák meg, 5% adással, 5% vétellel és 90% csenddel (= a rádió be van kapcsolva, de a csatornán nem beszél senki ) számolva, így jönnek ki a katalógusokban olvasható 18-20 órás időtartamok. 

Hogy ez a 18-20 órás üzemidő egy adott felhasználás céljára várhatóan elegendő lesz-e, ilyesformán eldöntheti ki-ki maga, de a több évtizedes paraxisunk azt igazolja, hogy legyen bármilyen "pörgős" is egy vállalkozás rádióhasználata, az általunk értékesített készülékek kivétel nélkül derekasan helytállnak minimum egy,- de inkább két műszak időtartamára két töltés között.

Ha valaki a fentiek ellenére bizonytalan marad az üzemidő tekintetében, javasoljuk, hogy vásároljon tartalék akkumulátorokat. Mivel a kézi adóvevők alaptartozékaként szállított töltőpapucsok kivétel nélkül alkalmasak egy-egy tartalék akkumulátor töltésére, váratlan lemerülés esetén egy akkumulátor cserével másodpercek alatt ismét hadra foghatóak lesznek a készülékek. Ráadásul a korszerű kézirádiók Lithium-Ion akkumulátorai 2-3 óra alatt teljesen feltölthetőek valamint nem kényesek a rá-töltésre, azaz töltés előtt nem szükséges megvárni, míg teljesen lemerülnek, így a cigeretta-szünet az ebédszünet időtartamára töltőbe helyezett rádiók jónéhány órányi extra üzemidőt kapnak.

Az üzemidő mellett fontos megemlítenünk az adóvevő készülékek akkumulátorainak élettartamát is. Az akkumulátor(cella) gyártók töltési ciklusban határozzák meg ezt az értéket, katalógusaikban 300-500 körüli értékekkel találkozhatunk, azaz ennyi töltési ciklus után kezdenek elfáradni a cellák. Ez először alig érzékelhető, majd egyre jelentősebb kapacitáscsökkenésben mutatkozik meg. Gyakorlatban -átlagos felhasználás mellett- 2-3 éves élettartammal számolhatunk, azaz amikor óvodáskorúvá cseperedik az adóvevő készülék és a gazdája arra panaszkodik, hogy egyre sűrűbben kell töltenie, érdemes gondoskodni új akkumulátorok beszerzéséről.

Webáruház készítés