Régi repülési sávú rádiómat szeretném lecserélni egy korszerűre. Kell valamilyen átalakító ?

Régi repülési sávú rádiómat szeretném lecserélni egy korszerűre. Kell valamilyen átalakító ?

Radio Systems
Radio Systems

Általános érvényű válaszunk nincs, hiszen számtalan régi reprádió tipus van (volt eddig...) szolgálatban, időnként egészen "egzotikus" példányokkal is találkoztunk munkánk során.

Az alábbi "check-list" -en átfutva viszont mindenki meg fogja tudni önmagának adni a választ erre a kérdésre.

A repülési sávú kézi adóvevőkhöz, - amennyiben a szó legszorosabb értelmében véve,- azaz a kezünkben fogva használjuk őket - semmiféle adapter, átalakító nem szükséges. Az újonnan megvásárolt készülék dobozában a használathoz szükséges minden tartozék megtalálható, azaz biztosan találunk a készülékcsomagban egy antennát valamint egy akkumulátort hálózati töltővel (kivétel a Yaesu FTA-550AA ahol az akkulátor és a töltője helyett "csak" egy ceruzaelemek elhelyezésére alkalmas "elemtartó"-t kapunk tartozékként) Mindössze az új, megváltozott repülési illetve reptéri frekvenciákat kell kézzel vagy számítógépes szoftverrel beprogramozni az új rádióba és máris használatra kész. (a régi készülék pedig kiválóna használható levélnehezékként)

Sok esetben azonban ezek a reprádiók "beépített adóvevőként" is funkcionálnak. Külső antennára kapcsolják a nagyobb hatótávolság eléréséhez, külső tápegységről üzemeltetik az akkumulátor lemerülését megakadályozandó és repülési headset-et használnak a kényelmesebb használathoz. Nos, ezekben az esetekben már érdemes ellenőrizni az alábbiakat.

Antenna

A legtöbb kézi reprádió un. BNC antenna csatlakozóval van felszerelve. Jól bevált csatlakozó, minimális eséllyel a kontakthibára ráadásul jól rögzül a bajonettzáras szerkezetének köszönhetően.


Amennyiben a korábbi reprádió külső antennája ilyen csatlakozóban végződik, nyugodt szívvel használható lesz az újonnan vásárolt ksézülékhez is. Sőt, a kísérletező kedvűek a régi és az új készülék saját gumiantennáját is összehasonlíthatják. Ezekben egy kb. 60 centiméter hosszú drót található rugóként összetekerve. Ha valamelyik antennában ez kevésbé van összenyomva (azaz hosszabb az antenna) sok esetben egy picit jobb hatásfokkal használható mint a kisebbre összenyomott társaik.  

Tápellátás

Nos, itt már jobban észnél kell lenni... A legtöbb kézi reprádió rendelkezik külső tápellátáshoz és/vagy akkumulátor töltéshez használható csatlakozó aljzattal. A gyártók természetesen gondosan vigyáznak arra, hogy az ő általuk használt csatlakozó még véletlenül se legyen más gyártók termékeivel használható. 

 

Kísérletezni nem feltétlenül érdemes, hiszen nem csak a biztonságosan használható feszültségszint, hanem a csatlakozók külső és belső átmérője is eltérhet egymástól, sőt, a bekötése is, mérés nélkül nem lehet megállapítani, hogy a külső fémpalást pozitív vagy negatív potenciálra van kötve. Fordított bekötés pedig a készülék halálát okozhatja...

Szerencsére a Yaesu FTA készülékek mindegyikéhez (még az elemtartós változatú FTA-550AA-hoz is !) mellékel a gyártó egy SDD-12 tipusú, szivargyújtó csatlakozóban végződő kábelt, így ahol 12V vagy 24V egyenfeszültség elérhető, ott a Yaesu készülékek tápellátása is megoldott illetve megoldható némi villanyszereléssel. Fontos tudni, hogy a szivargyújtó csatlakozó házában egy DC-DC konverter elektronika lapul, így ez a csatlakozó nem "csíphető le" egy tervezett direkt bekötés esetén. Amennyiben mindent jól kötöttünk be, csatlakoztattunk össze a reprádió kijelzőjén egy kis konnektor ikon jelenik meg, jelezve, hogy külső tápfeszültségről üzemel a készülék. 

Icom készülékek esetében is hasonló a helyzet, a 12V vagy 24V -ról történő üzemeltetéshez és akkumulátor töltéshez egy CP-20 egység megvásárlása is szükséges.

Headset

Az audio tartozékok esetében is hasonló a helyzet, ahány készülék, annyi különféle headset csatlakozó az oldalukon... Szerencsére ebben az esetben is van lehetőség arra, hogy új reprádiónkat szabványos repülési headset-el használjuk.
A Yaesu rádióknál alaptartozék az SCU-15 headset adapter, mely két jack aljzatra konvertálja át a reprádió "spéci" csatlakozóját. Amennyiben szabványos repülési headset-et használunk, akkor az máris csatlakoztatható ezekbe az aljzatokba, amennyiben valamilyen egzotikus audio tartozékunk van, akkor annak a végéről le kell vágni a csatlakozót és két könnyen beszerezhető és nem utolsó sorban könnyen szerehető jack dugót kell rájuk forrasztani. Persze ehhez szükséges ismerni a headset adapter bekötési rajzát, melyhez az alábbiakban adunk segítséget:

Az Icom rádiók tulajdonosainak ebben az esetben és a zsebükbe kell nyúlni, mivel ezen rádióknak nem alaptartozéka a headset adapter... Egy OPC-2379 ( IC-A25 reprádiók ) illetve OPC-2401 ( IC-A16 reprádiók ) adapter megvásárlását követően kezdhetünk neki a fentebb vázolt feladatoknak.

 

Webáruház készítés