Mi a különbség az idegenvezetői illetve intercom rendszerek között ?

Mi a különbség az idegenvezetői illetve intercom rendszerek között ?

Radio Systems
Radio Systems


Az első és egyben legfontosabb különbség, hogy míg az idegenvezetői rendszerek kizárólag egyirányú kommunikációra képesek, intercom rendszereink kétirányú, fél-duplex illetve duplex beszédkapcsolatot biztosítanak.Az idegenvezető rendszerek működését legegyszerűbben a műsorsugárzó adókéhoz tudnánk hasonlítani.

A kis méretű, ővre rögzíthető adóegység, melyhez egy gallérra csiptethető apró mikrofon csatlakozik, a bekapcsolást követően a beállított rádiófrekvencián folyamatosan sugározza a "műsort" , esetünkben az idegenvezető hangját.

A vevőállomások - a mobiltelefonokba épített FM vevőkhöz hasonlóan -, amennyiben az adóegység hatósugarában tartózkodnak és megfelelő rádiófrekvencia vételére lettek beállítva, kristálytiszta fülhallgatós vételt biztosítanak.

Természetesen az idegenvezetői rendszerek nem az FM műsorsugárzó sávot használják, hanem egy speciális, vezeték nélküli mikrofonok számára kiosztott, 863MHz-865MHz közötti frekvencia blokkot, melyben akár 4-5 idegenvezetői rendszer is működhet egyidejűleg, egymás zavarása nélkül. A 10mW-os adóteljesítmény néhányszor tíz méteres hatótávolságot tesz lehetővé, több órás üzemidő mellett.


A vezeték nélküli intercom rendszerek a telefonokbeszélgetéseknél megszokott folyamatos kétirányú un. duplex beszélgetésre adnak lehetőséget.

A duplex működést (típustól függően) általában csak 4 ... 10 állomás részére képesek biztosítani,
a többi készülék már csak fél-duplex üzemmódban működhet, azaz beszédhez a készüléken található PTT ( = Push To Talk ) gombot kell nyomva tartani.

A vezeték nélküli intercom rendszerek digitális üzemmódjuk illetve nagyobb frekvenciasáv igényük miatt általában az 1.9GHz-es DECT vagy 2.4GHz-es WiFi/ISM sávban működnek, néhányszor tíz méteres hatótávolsággal.

Webáruház készítés