Válts digitálisra !

Válts digitálisra !

A rendvédelmi szervek URH rádiórendszereket használnak kommunikációjuk biztosításához, mely valósidejű csoportkommunikációt biztosít a számukra. A vezeték nélküli kommunikációs megoldások között az URH adóvevőknek nincs alternatívája, hiszen a mobiltelefon használata során tapasztalható lassú hívásfelépülés ( tárcsázás, kicsöngés, hívásfogadás ) helyett egy URH rádión indított beszédhívás már néhány századmásodpercen belül hallhatóvá válik az összes tagállomás számára.

Radio Systems
Radio Systems

A korszerű digitális URH rendszerek a valósidejű csoportkommunikáció mellett olyan kiegészítő funkciókkal is rendelkeznek, melyek alapjaiban változtatják meg az elmút évtizedekben megszokott vezénylési,- illetve munka folyamatokat és jelentősen megkönnyebbítik a mindennapi munkát. Az alábbiakban kiemelnénk néhány ilyen funkciót.


Mivel a digitális adóvevő készülékek ára egyre csökken és napjainkban már összemérhető az analóg URH adóvevőkével, használatuk többé már nem csak a rendvédelmi szervek "kiváltsága".

Meglévő rendszerek bővítése vagy új rendszerek kiépítése esetén minden Ügyfelünk számára javasoljuk a digitális URH adóvevő készülékek használatát.Beszédtitkosítás és rendszerbiztonság

Míg a hagyományos analóg rádiórendszerek néhány tízezer Forintos, egyszerűen beszerezhető eszközökkel, az úgynevezett kommunikációs vevőkkel / radio scannerekkel is lehallgathatóak, addig a korszerű digitális rendszerek modulációs módjuk és titkosítási algoritmusaiknak köszönhetően gyakorlatilag lehetetlenné teszik az illetéktelenek számára a hallgatózást, így minősített adatok továbbítására is alkalmasak. Tovább fokozza a digitális rendszerek biztonságát, hogy az elveszett vagy ellopott készülékek távolról letilthatóak, a titkosítási algoritmusuk kulcsa pedig még szervízkörülmények között sem olvasható ki, azaz klónozni sem lehet őket.

Nyomkövetés

A korszerű digitális URH készülék a beszédátvitel mellett navigációs adatcsomagok átvitelére is alkalmasak. A készülékekbe épített GPS vevőnek köszönhetően ezek a készülékerk nyomon követhetőek, a központi diszpécser állomás képernyőjén térképen megjeleníthetőek. Ez a korábban megvalósíthatatlan funkció jelentősen megkönnyíti a vezénylési feladatokat valamint a tagállomások ellenőrzését.

Segélyhívás


A digitális rádiórendszerek segélyhívások továbbítására is alkalmasak. Egy segélyhívás akár kezelői beavatkozás nélkül is létrejöhet, például a man down funkció használata esetén, melyet a rosszullét vagy támadás miatt földre került járőr adóvevője automatikusan indít, de használható a vonatvezetők éberségi rendszeréhez hasonlatos lone worker funkció is, mely a rendszeres, kezelő általi gombnyomás elmaradása esetén riaszt. Természetesen van lehetőség arra is, hogy egy erre kijelölt gomb megnyomásával maga a járőr indítson segélyjelzést diszpécserközpont irányába. Ilyenkor a központi állomás számítógépes monitorján meghatározható a pontos helyszín, sőt a diszpécserállomás kezelőjének lehetősége nyílik észrevétlenül belehallgatni a helyszínen történtekbe is, hasznos információkat biztosítva evvel az esethez kivonuló akciócsoport számára.

Korlátlan számú beszédcsoport kialakításának lehetősége

A korábban használt „analóg világban” az egyes csoportok ( például a járőrök illetve az akciócsoport ) elkülönített kommunikációja csak több rádiófrekvencia egyidejű használatával volt lehetséges. A korszerű digitális URH rendszerekben nagyszámú, egymást nem halló, illetve nem zavaró beszédcsoport alakítható ki, a korszerű pszeudó trönkölési algoritmusoknak köszönhetően akár egyazon frekvencia használata mellett is. Nincs akadálya annak sem, hogy ezek a virtuálisan elkülönített beszédcsatornák a központi állomás beavatkozását követően összekapcsolódjanak. 

Kiváló beszédérthetőség zajos környezetben is

A korszerű digitális URH rendszerek adaptív beszédkódolást használnak, mely kimagasló hatásfokkal szűri ki a mikrofon jeléből a háttérzajokat és csak a beszédinformációkat sugározza ki a rádiócsatornán. Az eredmény kiváló beszédértés, mely mind utcai zaj, mind gépek által keltett zaj esetén.

Megnövekedett hatótávolság

A korszerű URH készülékek az emberi beszédet hibajavító algoritmusokon is keresztül vezetik annak adásba kerülését megelőzően. Ez lehetőséget biztosít a vevőállomások számára, hogy gyenge térerő esetén - ahol az analóg rádiók használatánál már érthetetlen volt a vétel -  helyreállítsák a hibás beszéd-adatokat, körülbelül 10-15%-os hatótávolság növekedést biztosítva evvel.

Megnövelt üzemidő

A korszerű digitális adóvevő készülékek u.n. TDMA ( időosztásos frekvencia hozzáférés ) technológiát használnak. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy digitális adatcsomagok segítségével történik a kommunikáció, az adóvevő készülék adás közben csak az idő 50%-ban sugároz, a többiben nyugalmi állapotban (Standby). Ugyan ez történik vétel esetében is, azaz csak az idő 50%-ban veszi az adatcsomagokat, a fennmaradó időben nem történik adatforgalom. Ezek következményeként a készülékek áramfogyasztása az analóg adóvevőkhöz képest azok 60%-ra csökken, így jóval nagyobb üzemidőt biztosítanak a napi használat során.

Fokozatos digitális átállás

A digitális URH adóvevő készülékek mindegyike alkalmas a régi, analóg rádiókkal történő együttműködésre. Ennek köszönhetően egy meglévő rendszer fokozatosan is átállhat a korszerűbb digitális működésre.

Webáruház készítés