PROFESSZIONÁLIS URH TÁVKÖZLÉSI RENDSZEREK

Gyakori kérdések, válaszok

Személyvédelemhez keresünk lehallgathatatlan adóvevőket.

Radio Systems
Radio Systems
2016.07.29 22:10
Személyvédelemhez keresünk lehallgathatatlan adóvevőket.

A rossz hír:

A legtöbb adóvevő készülék lehallgatása rutinfeladat a Szakszolgálatok számára, de egy hozzám hasonló, az urh távközléssel közel 30 éve foglalkozó szakember számára sem túl nagy kihívás.


A jó hír:

Néhány egyszerű megoldással ezek az információs lékek is bezárhatóak ! Használjatok beszédtitkosítást !

A rádió készüléken átvitt beszédtartalom védelmére számtalan megoldás született, ezek közül a legegyszerűbb és leginkább elterjedt az u.n. inverziós beszédtitkosító. Ez a titkosító eszköz opcionális modul segítségével építhető be a rádiókészülékekbe de egyre több készülék már gyárilag rendelkezik ilyen lehetőséggel. A titkosító áramkör működése során a beszéd 300Hz - 3000Hz-es tartományát egy beállítható frekvenciához képest megfordítja, mintegy tükrözi, s melyet a rádiókészülék kisugároz. Az eredmény egy Donald kacsa-szerű hang lesz, amelyet egy illetéktelen állomás hallgatva ugyan felismeri, hogy a csatornán valamiféle beszéd folyik, de nem érti azt. A beszélgetésben jogszerűen résztvevő állomás(ok)ban található áramkör az előbb említett tükrözési frekvencia ismeretében, a "Donald kacsa jel" (vissza)tükrözésével előállítja az eredeti beszédet. Ezt a titkosítási rendszert taktikai szintű titkosításnak hívjuk, ugyanis egy szakember számára mindössze pár perces feladat a visszafejtése, de ez a néhány perces információ késés  bőségesen elég arra, hogy például egy rendőrségi rajtaütés megtörténjen, a rádión elhangzott titkosított információ értékét veszítse.

Ilyen titkosítót például ezek a készülékek tartalmaznak:

IC-F29SR2, Kenwood TK-3501E, Icom IC-F2000, Motorola DP1400

Ennél sokkal jobb eredmények érhetőek el a digitális adóvevő készülékek használatával. A stratégiai szintű titkosítások feltörése alkalmasint napokat, de akár heteket, hónapokat is igénybe vehet, addigra már csak értéktelen adathalmaz a végeredmény. Vegyük példának a legelterjedtebb, un. DMR rendszerű digitális adóvevő készülékeket. Az illetéktelen hallgatózó - még ha meg is találja az éterben az általunk használt frekvenciát - ott csak a digitális TDMA jel bántóan unalmas kerregését fogja hallani. Ahhoz, hogy emberi fogyasztásra alkalmas beszédet hallhasson, mindenek előtt kell neki egy DMR rádió. Ez ugyan nem egy beszerezhetetlen valami, de a sarki műszaki boltban hiába keres bárki ilyent. Következik egy újabb probléma. A DMR rádiók a kommunikáció során két időrést használhatnak, így ki kell találnia, hogy mi éppen melyiket használjuk. Ezt követően már csak a megfelelő color code (15 variáció) és talk group beállítást (16776415 variáció) kell kitalálnia valahogy és máris nyitott könyv előtte az üzleti életünk. Persze csak akkor, ha trehányságból nincs bekacsolva a DMR készülékek 40 bites "alap" vagy akár 256 bites "kiterjesztett", zárt kulcsú titkosítása is, mert akkor kiváncsi "barátunk" máris a mission impossible kategóriába találja magát.

Íme, néhány digitális DMR készülékünk:

Hytera PD505, Hytera PD605, Motorola DP2400