PoC rádió kisokos

PoC rádió kisokos

A PoC rádiórendszerek egyre népszerűbbek Ügyfeleink körében. Ebben a cikkben a leggyakrabban felmerülő kérdéseiket illetve rá adott válaszainkat gyűjtöttük össze.

Radio Systems
Radio Systems

Mi az a PoC rádió ?
A PoC betűszó a PTT over Cellular rövidítése, vagyis egy mobiltelefon hálózaton keresztül működő adóvevő szolgáltatást takar. A technológia már több évtizede létezik, de az igazi áttörést a 3G/4G/5G mobiltelefon hálózatok elterjedése hozta el számára.

Hogyan működnek a PoC rádiók ?
A PoC rádiók egy mobiltelefon szolgáltató hálózatán keresztül egy speciális szerverrel állnak adatkapcsolatban. Ez a szerver látja el a rendszer vezérlését, irányítja a beszélgetések továbbítását az egyes beszélgetőcsoport tagok között, azaz egyfajta „telefonközpontként” üzemel. Ennek megfelelően a PoC rádiók működéséhez mobiladat kapcsolat illetve egy szerver szolgáltatás szükséges.

WiFi hálózaton is használhatóak a PoC rádiók ?
Amennyiben a rendelkezésre álló WiFi hálózaton keresztül elérhető az internet, abban az esetben nincs szükség mobiladat kapcsolatra. Érdemes azonban a WiFi rendszer lefedettségét ellenőrizni, mivel a legtöbb esetben nem biztosítanak ellátást a teljes épületben. 

Miben különbözik a PoC rádiók használata hagyományos adóvevőkétől ?
A felhasználók szempontjából semmi különbség nincs, a PoC rádiók oldalán is megtalálható egy nagy méretű adásgomb, ezt nyomva tartva beszélhetünk a rendszer többi állomásával, felengedve vételre áll vissza a készülékünk.

Mekkora a PoC rádiók hatótávolsága ?
Mivel ezek a készülékek mobiltelefon hálózaton keresztül kommunikálnak a szerverrel, bárhol használhatóak, ahol az adott mobilszolgáltató hálózata elérhető, azaz országos illetve európai lefedettségről beszélhetünk.

Mennyi állomás használhatja egyidejűleg a PoC rádió rendszert ?
A felhasználók számában nincs korlátozás, bármennyien használhatják a rendszert. Egyedüli megkötés, hogy a hagyományos adóvevőkhöz hasonlóan egyedejűleg csak egy állomás beszélhet, a többiek vételen vannak, azaz hallgatják őt.

Hány csatorna használható a PoC rádiókon ?
A PoC rádiórendszerekben korlátlan számú, egymástól elkülönített, egymást nem zavaró csatorna hozható létre.

Milyen előfizetés szükséges a PoC rádiók használatához ?
A PoC rádiók működéséhez mobilinternetkapcsolat és egy szerver szolgáltatás igénybevétele szükséges. Míg a Motorola, Icom, Entel készülékek esetében mind kettőt a gyártó biztosítja éves használati díj ellenében, addig az Inrico illetve Hytera készülékeknél a szerver szolgáltatás illetve a mobilinternet elkülönül egymástól. Szerver szolgáltatásként a Radio Systems nagy megbízhatóságú, redundáns szolgáltatásának használatát javasoljuk, a mobilinternet kapcsolathoz Ügyfeleink saját, flottás előfizetése is használható, de igény esetén mi is biztosítunk mobilinternet kapcsolatra alkalmas SIM kártyát.

Saját SIM kártya használata esetén mekkora adatsebesség illetve adatmennyiség szükséges ?
A szükséges adatsebesség a beállított beszédminőségtől függően mindössze 10kbs-50kbs közötti érték, így akár 2G hálózatokon is működőképes a PoC rádiórendszer. A havonta szükséges adatmennyiség a beszélgetések hosszától függ, de lépi át a havi 1GB mennyiséget.

Webáruház készítés