PROFESSZIONÁLIS URH TÁVKÖZLÉSI RENDSZEREK

Hírek, érdekességek

Hytera digitális rádiók. Segítünk a választásban !

2017.01.17 10:38


A Hytera digitális adóvevői nagyon népszerűek ügyfeleink körében, ami nem csoda, hiszen kiváló minőségű, innovatív készülékekről beszélünk, ráadásul a Hytera rendelkezik a gyártók közül a legszélesebb körű termékválasztékkal.

A választás megkönnyítéséhez hoztuk létre az alábbi összefoglalót, s bár a funkciók felsorolása koránt sem teljes,  - ráadásul a gyártói firmware frissítéseket követően "soha sem látott" , új funkciók is meg-meg jelennek a Hytera készülékekben - hasznos segítség lehet a készülékvásárlás előtt álló illetve a digitális rádiók iránt érdeklődő Ügyfeleinknek.

PD3xx széria

 

Bár a Hytera PD3xx szériájú kézi adóvevők az árukat és tudásukat tekintve belépő szintű készülékeknek tekinthetőek, használatuk során olyan lehetőségek birtokába jutunk, melyek teljesen ismeretlenek az analóg rádiók világában. Az egyéni és csoporthívások lehetősége mellett telefonkönyv funkcióval, hívóazonosítással, rövidüzenet fogadással illetve küldéssel könnyítik meg életünket. Mint minden digitális DMR Tier II. szabványú készülék, képesek "hagyományos" analóg üzemmódban is üzemelni, így a meglévő rádióhálózatokban is üzemeltethetőek, lehetőséget biztosítva a fokozatos digitális átállásra.

Igazi különlegességük azonban az, hogy a 3W-os, nagy kapacitású  LiIon akkuval szerelt, IP54 védettségű készülékek mobiltelefon méretű, súlyú, mobiltelefonokra emlékeztető házat kaptak, így az elegáns, diszkrét kommunikációs megoldást biztosítanak szállodákban, éttermekben, irodaházakban történő használatuk során (is).

A PD3xx sorozatú készülékek kétsoros alfanumerikus kijelzővel és egyszerűsített billentyűzettel rendelkeznek,
UHF illetve PMR446 sávú változatban, belső vagy külső antennával rendelkező kivitelben rendelhetőek.

( PD355 , PD365 , PD355LF , PD365LF )


PD4xx széria

A Hytera PD4xx sorozatú kézi adóvevők szintén alapfunkciós készülékek, azonban "hasábrádió" készülékházat kaptak a gyártótól. Kijelzőjük illetve billentyűzetük nincs, igy a hívóazonosítás, telefonkönyv és rövidüzenet fogadás funkciókról le kell mondanunk, cserében strapabíróbb készülékházzal, 5W-os adóteljesítménnyel és nagyobb méretű antennával rendelkeznek, mely utóbbiak némi hatótávolság növekedésben  megmutatkozik meg. Az analóg illetve digitális üzemmód közötti váltás automatikusan történik és szabadkezes (VOX) üzemmódban is használhatóak headset csatlakoztatása után.

A sorozat különlegessége a PD415 típusú készülék, mely beépített RFID olvasóval rendelkezik, a gyártótól rendelhető RFID TAG-ek és szoftver segítségével rendkívül egyszerűen kiépíthető őrjárat ellenőrző rendszer birtokosai lehetünk.

A PD4xx sorozatú készülékek VHF (140MHz-174MHz között programozható) vagy UHF (400MHz-470MHz között programozható) sávú változatban, alap vagy RFID olvasóval ellátott kivitelben rendelhetőek.

( PD405 , PD415 )


PD5xx széria

A PD5xx sorozatú készülékekben az eddig felsorolt lehetőségeken kívül már néhány "izgalmasabb" funkció, így a pseudo-trunk , a távoli készülék letiltás, engedélyezés illetve belehallgatás,- valamint a beszédtitkosítás lehetősége is elérhető.

A pseudo-trunk -öt egyfajta szabad csatorna kereső funkcióként kell elképzelni. Bekapcsolásával a DMR rendszerben rendelkezésre álló két időrés  (egyidejűleg használható beszéd csatorna) közül mindig az éppen üresre irányítja a forgalmat. A felhasználók szemszögéből ez több, egymást nem zavaró rádióállomás üzemeltetésének lehetőségeként mutatkozik meg.

Az opcionálisan rendelhető távoli készülék letiltás illetve engedélyezés, belehallgatás funkciókhoz a gyártó Smart Dispatch diszpécser szoftverének megvásárlása illetve használata is szükséges. Segítségükkel az elveszett és/vagy illetéktelen kezekbe került adóvevők használata akadályozható meg. A távoli belehallgatás funkció segítségével egy, a diszpécser szoftverből kiválasztott rádió a használójának tudta nélkül adásra kapcsolható, lehetőséget biztosítva környezetében történtek távoli "lehallgatására", mely vészhelyzetek esetén lehet segítség.

Ezeknél a készülékeknél már bekapcsolható egy "alap" , 40 bites beszédtitkosítás is. Az interneten szocializálódott felhasználóknak ez kevésnek tűnhet, de egyrészt nem az NSA fülei, hanem a két utcányira lakó kiváncsi rádiókalóz ellen kell megvédeni rendszerünket, másrész, mivel a titkosítási kulcs az adóvevőkben "marad" , nem kerül kisugárzásra, így kizárólag próbálgatással és brute force technikákkal törhető fel és a 240 lehetséges kombináció valljuk be, nem kevés.. (mellesleg rendelhetőek 128 iletve 256 bites titkosításra alkalmas változatban is, némi felár és jókora szállítási idő árán ).

A PD5xx sorozatú készülékek VHF (140MHz-174MHz között programozható) vagy UHF (400MHz-470MHz között programozható) sávú változatban, kijelző nélküli vagy 2 soros kijelzővel és csökkentett billentyűzettel rendelkező változatban rendelhető.

( PD505 , PD565 , PD505LF )


PD6xx széria

A PD6xx sorozatú készülékek a "kisebb testvérektől" eltérően IP67 védettségű készülékházzal rendelkeznek, ami annyit takar, hogy teljes mértékben védettek por ellen valamint a vízbe merülésnek korlátozott ideig ellenállnak. Ezeknél a készülékek már rendelhetőek beépített GPS-el rendelkező változatban is, mely a gyártó diszpécser rendszerében használva lehetőséget biztosít a készülékek tartózkodási helyének meghatározása mellett sebesség túllépés jelzésére és geofencing funkciók használatára is, vagyis az engedélyezett területet elhagyó készülékek jelzése is lehetséges. A GPS-es verziók egyben tartalmazzák a Lone Worker valamint Man-Down funkciókat is. Előbbi a vonatvezetők éberség-ellenőrző készülékének a rádiós megfelelője, a készülék meghatározott időnként hangjelzést ad, melyet gazdájának egy gombnyomással nyugtáznia szükséges. Ennek elmaradása esetén a készülék vészhívást küld a központ felé. A Man-Down funkció a készülék mozgását figyeli, beállítástól függően a mozdulatlansága vagy a vízszintes helyzete váltja ki a segélyhívást.

A PD6xx sorozatú készülékek VHF (140MHz-174MHz között programozható) vagy UHF (400MHz-470MHz között programozható) sávú, GPS-tartalmazó ( vagy nem tartalmazó ), illetve kijelző nélküli és színes 4-soros kijelzővel rendelkező változatban rendelhetőek.

( PD605 , PD605G , PD665 , PD665G , PD685 , PD685G )


PD7xx széria

A PD7xx sorozatú készülékekbe a gyártó igyekezett "apait-anyait" beleadni, így az eddig felsorolt funkciók mindegyike megtalálható bennük. Természetesen ez nem minden, ezeknek a rádióknak elkülönített segélyhívó gombja van, elérhető a vibra hívásjelző funkció, lehetőség van opcionális panelek beépítésére, így speciális funkciókra is használhatóvá válnak és végül, de nem utolsó sorban felkészítették őket DMR Tier III, MPT1327, XPT trönkölési funkciókra is ( upgrade-el ). Ebben a szériában találhatjuk meg a gyártó robbanásbiztos kivitelű (ATEX) készülékeit is, melyek speciális kivitelüknek köszönhetően a kemelten robbanásveszélyes munkahelyeken is használhatóak.

A PD7xx sorozatú készülékek VHF (140MHz-174MHz között programozható) vagy UHF (400MHz-470MHz között programozható) sávú, GPS-tartalmazó ( vagy nem tartalmazó ), illetve kijelző nélküli és színes 4-soros kijelzővel rendelkező változatban rendelhetőek.

( PD705 , PD705G , PD755, PD755G , PD785, PD785G , PD715Ex , PD795Ex )


X1-széria

Az X1 sorozatú készülékek különlegessége, hogy elegáns készülékházuk mindössze 20mm "vastag". A gyártó rejtett használathoz javasolja őket, emiatt a PD7xx széria (mindent) tudása mellett ezeket a készülékeket Bluetooth kapcsolat lehetőségével is ellátták.

Az X1 sorozatú készülékek VHF (140MHz-174MHz között programozható) vagy UHF (400MHz-470MHz között programozható) sávú, kijelző nélküli és színes kijelzővel, teljes billentyűzettel rendelkező változatban rendelhetőek.

( X1e , X1p )


PD9xx széria

Nemrégiben mutatta be a gyártó csúcs ragadozóját - a "kilences széria" első tagját - a PD985 kézi adóvevőt, melyet olyan, egyedülálló funkciókkal láttak el, mint a beépített Bluetooth 4 kapcsolat lehetősége, a továbbfejleszett beszédérthetőség, a 3W-os előlapi hangszóró, a behelyezhető microSD kártya a beszélgetések rögzítéséhez, a mobiltelefonokhoz hasonló full-duplex üzemmód valamint az átjátszás funkció. A gyártó a készülékház védettségére is "rátett egy lapáttal" , ez a készülék már IP68 védett.

( PD985 )


MD6xx , MD7xx széria

A végére hagytuk a gyártó gépjárműbe építhető vagy asztali telepítésű mobil adóvevőit, A kézi adóvevőktől eltérően ( a cikk íráának időpontjában...) "mindössze" két modell található. Az MD655 különlegessége, hogy egy aprócska (16 x 14 x 4 cm ) készülékházat kapott, mely kényelmesen elhelyezhető diszpécser pult mélyén, gépjárművek műszerfala alatt. Az adóvevő kezelése a kézi mikrofonról történik, ezen kapott helyett a kijelző, néhány kezelőgomb, a hangszóró és természetesen a mikrofon is. Az MD785 készülék egy robosztus, nagy méretű kijelzővel rendelkező, "mindent tudó" adóvevő.

Az MDxxx sorozatú készülékek VHF (140MHz-174MHz között programozható) vagy UHF (400MHz-470MHz között programozható) sávú, GPS-t artalmazó ( vagy nem tartalmazó.. ) változatban rendelhetőek.

( MD655 , MD655G , MD785 , MD785G )