PROFESSZIONÁLIS URH TÁVKÖZLÉSI RENDSZEREK

Gyakori kérdések, válaszok

Új raktárcsarnokunkban már nagyon recsegve szólnak a rádiók. Létezik valamiféle jelerősítő ?

Radio Systems
Radio Systems
2017.11.15 20:25
Új raktárcsarnokunkban már nagyon recsegve szólnak a rádiók. Létezik valamiféle jelerősítő ?

Igen, csak mi átjátszónak hívjuk őket, így keresd a weboldalunkon is !

Úgy képzeld el ezt az átjátszós megoldást,  hogy ilyenkor az ellátandó terület (ami lehet egy üzemcsarnok, egy gyártelep, de akár egy város is) közepén, egy magaslati helyre (  épület teteje, gyárkémény, antenna torony a hegytetőn stb  ) telepítünk egy fali rackszekrénybe épített adóvevőt és egy hozzá kapcsolt antennát.  Mivel erre a magaslati pontra az egész ellátott területről a rádióhullámok kiválóan "rálátnak", a rendszer úgy van kialakítva, hogy a kézi adóvevő állomások nem közvetlenül egymással kommunikálnak, hanem ennek az átjátszónak sugározzák "fel" az adásukat, mely egy másik frekvencián, valósidőben visszasugározza azt. Mindezt függetlenül attól, hogy a kézi adóvevők egymástól két méterre vannak, vagy van köztük például 39 darab Dexion Salgó polc, ami leárnyékolná, lehetetlenné tenné a rádiókapcsolatot. Valahogy így néz ki Móricka rajzon a rendszer:

( hegyet könnyebb volt rajzolni mint Dexion Salgó polcokat :-)


Mint említettem, az átjátszó állomás két külön frekvenciát használ, egyet a "fel" irányba amit felmenő frekvenciának vagy up link-nek hivunk és egy másikat a "le" irányba, melyet nem túl meglepő módon lejövő frekvenciának vagy down link -nek nevezünk. Ebből következőleg valóban nem beszélhetünk jelerősítőről, a valóságban egy duplex módon üzemelő szerkentyű, melynek (kicsit leegyszerűsítve) a vevőegysége veszi a felmenő frekvencián elhangzottakat, a "hangszóró" kimenete pedig össze van kötve az adóegység "mikrofon" bemenetével, így a beszédhang egyből visszasugárzásra kerül. Az átjátszó állomások (többnyire) egy antennát használnak a vétel és az adás céljára, ezért egy un. duplex szűrő is szükséges a rendszerbe, hogy az adó több Wattos adóteljesítménye ne tegye tönkre a vevő mikrovolt  (10-6 )  szintű jelek vételére kialakított bemenetét. Ez a hatalmas teljesítmény különbség jó minőségű duplex szűrőt és a felmenő / lejövő frekvencia között 5MHz vagy 10MHz frekvencia távolságot igényel, ezért a mindössze pár száz kHz sávszélességű pmr446 sávokon duplex átjátszó működtetése műszakilag nem megoldható, kizárólag a professzionális (ipari) VHF vagy UHF sávokban áll rendelkezésre ez a lehetőség.

Az átjátszó rendszerek minden esetben kizárólagos - a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által, kizárólag az átjátszó tulajdonosának részére kijelölt - frekvencia páron üzemelnek. A kizárólagosság viszont Hatósági koordinációt igényel, rendszertechnikai terv elkészítése illetve engedélyeztetése szükséges ( nagyságrendileg egyszeri 150e Ft-ról beszélünk )  de ne felejtkezzünk meg a rádióengedély szükségességéről illetve a frekvencia használati díjról sem, mely a helyszíntől, a frekvenciasávtól, az antenna magasságtól valamint a stabil telepítésű és/vagy mozgó állomások darabszámától függ. ( ez nagyságrendileg - és láthatod, hogy nagyon sok mindentől függ, ezért hangsúlyozottan nagyságrendi összegről beszélünk - 20e..30e...70e Ft -os HAVI költséget jelent számotokra )

Egy átjátszó rendszer kialakítását (pontosabban az általatok történő megrendelését ) minden esetben egy helyszíni bejárás és mérés előzi meg részünkről, ilyenkor pontosítjuk az elképzeléseket, igényeket, a szükséges berendezéseket, javaslatot teszünk az antenna elhelyezésre. A tervezés, engedélyeztetés és kivitelezés feladatát is levesszük a vállatokról, a szállítási és kivitelezési szerződés megkötését követően körülbelül 30 nappal kulcsrakész rendszert adunk át számotokra.